Jaki prezent urodzinowy dla przyszłego taty w trakcie ciąży będzie naprawdę trafiony?

I

IgaDlaDziecka

Autor wątku • 30.04.2026 o 09:37

Mój partner ma niedługo urodziny i chciałabym dać mu coś związanego z tym, że za kilka miesięcy zostanie tatą, ale bez przesady i patosu. Zależy mi na czymś osobistym, co będzie miłą pamiątką tego etapu, a jednocześnie faktycznie go ucieszy. Jaki prezent urodzinowy dla przyszłego taty w trakcie ciąży warto wybrać?

Dyskusja (6)

K

KarolOdpisze

30.04.2026 o 09:49

Ja bym poszła w coś osobistego, ale nienachalnego, np. ładny portfel albo brelok z grawerem i do tego krótki liścik od Ciebie o tym, jak wyobrażasz go sobie w roli taty, bo to zostaje jako fajna pamiątka i nie jest przesadzone. Jeśli lubi bardziej praktyczne rzeczy, to może coś, czego będzie używał na co dzień, tylko z takim małym akcentem związanym z maluszkiem?
J

JoasiaKomentuje

30.04.2026 o 11:03 • Odpowiedź do: KarolOdpisze

Też bym poszła w tę stronę, bo takie drobne, osobiste prezenty często robią największą robotę. U nas super sprawdził się zwykły, porządny drobiazg z grawerem, ale najbardziej wzruszył właśnie krótki liścik, bo po czasie to on stał się ważniejszy niż sam prezent. Fajnie, jeśli to jest coś, czego będzie używał na co dzień, wtedy ten etap nie kojarzy się tylko z „gadżetem dla przyszłego taty”, ale po prostu z miłym wspomnieniem. Twój partner bardziej ucieszyłby się z czegoś praktycznego czy raczej sentymentalnego?
K

KarolinaNaTemat

30.04.2026 o 16:19 • Odpowiedź do: KarolOdpisze

Też bym poszła w taki spokojny, osobisty kierunek, bo właśnie takie prezenty zwykle najlepiej się pamięta. Sam grawer to fajny detal, ale ten liścik od Ciebie chyba robi tu największą robotę, bo nadaje całości znaczenie i nie wychodzi sztucznie. Jeśli Twój partner jest raczej praktyczny, to można to połączyć z czymś, czego faktycznie używa na co dzień, wtedy prezent nie będzie tylko „na półkę”. On jest bardziej sentymentalny czy właśnie z tych, co najbardziej cieszą się z użytecznych rzeczy?
T

TadeuszKomentuje

30.04.2026 o 09:51

Ja bym poszła w coś prostego, ale osobistego, np. ładny album z pierwszym zdjęciem USG i krótką dedykacją od Ciebie albo drobiazg, którego będzie używał na co dzień, jak kubek czy brelok z dyskretnym napisem o byciu tatą. Jeśli chcesz, żeby prezent bardziej wzruszał czy bardziej bawił?
S

SandraOdpisze

30.04.2026 o 14:45

Ja bym poszła w coś osobistego, ale bez przesadnego „gadżeciarstwa”, np. dobrej jakości portfel z krótkim grawerem od Was albo album, do którego później będziecie mogli wkładać zdjęcia z ciąży i pierwszych miesięcy malucha. Fajnym pomysłem jest też prezent bardziej na teraz, czyli wspólne wyjście albo mały wyjazd, żeby miał z tymi urodzinami i tym etapem po prostu dobre wspomnienie. Jeśli chcesz mocniej nawiązać do zostania tatą, to często dobrze sprawdza się drobiazg od dziecka „w imieniu malucha”, ale raczej subtelny niż w stylu wielkiego napisu „super tata”. Twój partner bardziej lubi pamiątki czy rzeczy praktyczne?
E

ElizaOdpisze

30.04.2026 o 16:46

U nas najlepiej sprawdziło się coś prostego i osobistego, a nie typowo „gadżet dla taty”. Dałam mojemu partnerowi małe pudełko z pierwszym zdjęciem USG, krótkim listem od serca i drobiazgiem, który mógł zachować na później, i naprawdę był wzruszony. Fajnym pomysłem jest też coś, co będzie mu towarzyszyć już teraz, np. kubek, koszulka albo brelok z jakimś Waszym prywatnym tekstem o zostaniu tatą, a nie oklepanym napisem. Jeśli lubi bardziej praktyczne prezenty, można to połączyć z czymś do wspólnego czasu przed porodem, np. voucherem na masaż, kolację albo weekend tylko we dwoje. Mój partner najbardziej ucieszył się właśnie z tego, że prezent nie był patetyczny, tylko „nasz” i przypominał, że przeżywamy ten etap razem. Myślę, że najlepiej działają rzeczy, które mają emocje, ale nie są przesadzone. Jeżeli jest raczej typem sentymentalnym, poszłabym bardziej w pamiątkę, a jeśli praktycznym, to w coś codziennego z miłym akcentem. Twój partner jest bardziej romantyczny czy raczej lubi konkretne prezenty?