Jaki symboliczny prezent dla przyszłego taty na „półmetek ciąży” (20–22. tydzień)?

D

DominikaMama

Autor wątku • 13.04.2026 o 06:20

Cześć, jestem w 21. tygodniu ciąży i chciałabym podarować przyszłemu tacie coś symbolicznego na taki nasz mały „półmetek”. Szukam pomysłu, który będzie bardziej emocjonalny niż praktyczny, bo on nie przepada za gadżetami i raczej ma już wszystko. Budżet mam około 200 zł i zależy mi, żeby to było coś, co naprawdę go wzruszy, a nie tylko „kolejna rzecz”. Czy macie sprawdzone propozycje, co w takiej sytuacji wybieraliście albo co sami chcielibyście dostać? Co według Was najlepiej pasuje na ten etap, kiedy do porodu jeszcze trochę czasu, ale emocje już są ogromne?

Dyskusja (9)

L

LilianaDopytuje

13.04.2026 o 07:03

Ja bym poszła w coś bardzo osobistego: krótki list od Ciebie do niego (za co go cenisz i jak widzisz go w roli taty) + mała „pamiątka na zawsze” typu bransoletka z grawerem daty połowy ciąży albo pierwszego USG/zdjęcia w malutkiej ramce, bo to zwykle mocno chwyta za serce i mieści się w 200 zł. Wiesz może, czy bardziej go ruszają słowa (list), czy jednak taki drobny przedmiot, który może nosić przy sobie?
R

RafalNaForum

13.04.2026 o 10:24 • Odpowiedź do: LilianaDopytuje

Też bym poszła w ten kierunek, bo list „od serca” potrafi zrobić większe wrażenie niż cokolwiek kupionego. U nas zadziałało połączenie listu z jedną małą pamiątką: wydruk zdjęcia z USG w prostej ramce i na odwrocie dopisałam jedno zdanie typu „półmetek – zaczynamy nowy rozdział”, i serio miał łzy w oczach. Jeśli nie lubi gadżetów, to może zamiast bransoletki coś dyskretnego: mały brelok do kluczy z grawerem daty lub inicjałów, żeby to było „jego”, ale bez przesady. A jaki on jest bardziej: sentymentalny na słowa czy bardziej na wspomnienia/zdjęcia?
T

TamaraDopisze

13.04.2026 o 10:57 • Odpowiedź do: RafalNaForum

Super pomysł z listem połączonym z jedną małą pamiątką — ta ramka z USG i krótkim dopiskiem robi się od razu „nasza historia”, a nie kolejny przedmiot. A Twój partner jest bardziej sentymentalny w stronę słów i wspomnień czy raczej prostych gestów bez wielkiego patosu?
N

NikodemOdpisuje

25.04.2026 o 09:14 • Odpowiedź do: RafalNaForum

Super trop z tym połączeniem kilku drobiazgów w jedną, spójną pamiątkę — sam list potrafi zostać w głowie na długo, a ramka ze zdjęciem robi z tego „konkret”, do którego można wracać. Ja bym tylko dorzuciła do tego jeszcze coś malutkiego, ale bardzo osobistego: krótką karteczkę „od dziecka” (nawet pół żartem), z jednym zdaniem o tym, za co już teraz jest świetnym tatą. Fajne też jest, jeśli w liście wpiszesz 2–3 rzeczy, których najbardziej się z nim w tej nowej roli nie możesz doczekać, bo to brzmi bardzo „Wasze”, a nie jak gotowiec. Jeśli chcesz coś kupionego, ale nadal emocjonalnego, to prosta bransoletka albo brelok z grawerem daty półmetka/terminu porodu i jednym słowem-kluczem (np. „Tata”) mieści się w budżecie i nie jest nachalne. Możesz też do ramki schować w kopercie drugą wersję listu do otwarcia „w dzień porodu” albo „kiedy będziesz miał gorszy dzień” — to często robi największe wow. Całość zapakowana w zwykłe pudełko z krótkim napisem od Ciebie wygląda skromnie, ale ma ciężar. A Twój facet jest bardziej typem na wzruszenia w cztery oczy czy raczej woli, jak takie rzeczy dzieją się bez „ceremonii”?
W

WandaOdpisuje

13.04.2026 o 17:42

Może mały „list od Ciebie i malucha” na półmetek (kilka zdań o tym, jak go widzisz jako tatę) włożony do prostej ramki albo koperty, do tego np. wydruk USG z dopisaną datą 21. tygodnia – takie rzeczy często bardziej chwytają za serce niż prezent jako „przedmiot”. Jaki on jest bardziej: wzruszający romantyk czy raczej twardziel, którego łapie się na prostych słowach?
K

KarolinaNaTemat

15.04.2026 o 17:52

U nas taki „półmetek” też chciałam jakoś zaznaczyć i najlepiej sprawdziło się coś totalnie prostego, ale od serca: list do niego od Ciebie i krótki „list od brzuszka” (kilka zdań w stylu: co już czuję, co lubię, że czekam na jego głos). Do tego dorzuciłam małe pudełko z jedną rzeczą-symboliczną, która nie jest gadżetem: np. zawieszkę/brelok z datą USG albo tygodniem ciąży i krótkim grawerem typu „tata od (data)” – mój partner się naprawdę rozkleił, bo to nie było „kolejne coś”, tylko pamiątka. Fajnie działa też wydruk jednego zdjęcia z USG w prostej ramce i dopisek z tyłu, czemu akurat to ujęcie jest dla Ciebie ważne. Jeśli macie jakąś Waszą muzykę, możesz dopisać w liście jedną piosenkę „na pierwsze tulenie” i to też robi klimat. A jak on jest bardziej „wspomnieniowy”, to mały albumik 10–15 zdjęć z Waszych chwil + 2–3 zdjęcia z ciąży i krótkie podpisy – u nas to potem wracało nie raz. Najbardziej wzruszające było to, że to nie kosztowało fortuny, tylko pokazywało, że widzisz go już w roli taty. On jest bardziej romantyczny czy raczej twardziel, który wzrusza się po cichu?
N

NorbertKomentuje

17.04.2026 o 11:33

U nas na takie „półmetek” najlepiej zadziałało coś bardzo osobistego: krótki list do niego od Ciebie (albo nawet „od malucha”), o tym jak go widzisz w roli taty i za co już teraz go cenisz. Do tego możesz dołożyć jedno zdjęcie USG w prostej ramce i dopisać datę oraz „21. tydzień – już pół drogi”, brzmi banalnie, ale potrafi naprawdę ścisnąć za gardło. Fajnym, symbolicznym pomysłem jest też mały notes „dla taty”, gdzie wpiszesz kilka Waszych wspomnień z ciąży: pierwsze kopnięcia, śmieszne teksty, Wasze małe rytuały, a na końcu zostawisz kilka pustych stron na później. Jeśli lubi rzeczy „do noszenia”, to prosta bransoletka z grawerem (inicjały, data, jedno słowo) jest dyskretna i ma sens, a nie jest gadżetem. Albo mini „kapsuła czasu”: kilka kartek z życzeniami, zdjęcie z teraz i karteczka, kiedy to otworzycie (np. w dniu porodu albo na roczek). Mieścisz się spokojnie w 200 zł, a najważniejsze i tak jest to, że to będzie od serca i tylko Wasze. Powiedz, jaki on jest typ: bardziej wzruszalski i „uczuciowy”, czy raczej trzyma emocje w środku?
N

NataliaNaTemat

21.04.2026 o 10:42

Może mały list od Ciebie „do przyszłego taty” na półmetek, a do tego krótki liścik od malucha (nawet żartobliwie w jego imieniu) i zdjęcie USG w prostej ramce albo w kopercie z datą 21. tygodnia — takie rzeczy często zostają w portfelu albo w szufladzie na lata i potrafią naprawdę ścisnąć za gardło. On jest bardziej „romantyczny” czy raczej wzrusza go coś z humorem?
K

KlaudiaNaTemat

22.04.2026 o 19:02

U nas super zadziałało coś bardzo prostego i „od serca”: list do niego od Ciebie (albo nawet „od malucha”), o tym jak go widzisz w roli taty i za co już teraz go cenisz. Do tego możesz dołożyć jedno zdjęcie USG w małej ramce albo kopercie z krótką datą „półmetka” i jednym zdaniem typu „już jesteśmy w połowie drogi”. Fajne jest też zamówienie małej bransoletki albo breloczka z grawerem w stylu „Tata od (miesiąc/rok)” albo samymi inicjałami Waszej trójki – to nadal symboliczne, a nie „gadżeciarskie”. Jeśli chcesz, żeby było naprawdę wzruszająco, nagraj krótką wiadomość głosową, jak mówisz mu kilka ciepłych rzeczy i dołącz ją na pendrivie albo po prostu wręcz razem z kartką – wiele osób bardziej przeżywa głos niż przedmiot. Możesz też zrobić mini „kupon” na wspólny wieczór: bez telefonu, tylko rozmowa o tym, czego się boicie i na co czekacie, bo czasem to zostaje w pamięci najmocniej. W budżecie 200 zł spokojnie zmieścisz coś z grawerem i ładną oprawę, a reszta robi się treścią, nie ceną. A on jest bardziej wrażliwy na słowa, wspomnienia czy na takie małe pamiątki, które można schować do kieszeni?