Jaki symboliczny prezent dla przyszłego taty na „półmetek ciąży” (20–22. tydzień)?

D

DominikaMama

Autor wątku • 13.04.2026 o 06:20

Cześć, jestem w 21. tygodniu ciąży i chciałabym podarować przyszłemu tacie coś symbolicznego na taki nasz mały „półmetek”. Szukam pomysłu, który będzie bardziej emocjonalny niż praktyczny, bo on nie przepada za gadżetami i raczej ma już wszystko. Budżet mam około 200 zł i zależy mi, żeby to było coś, co naprawdę go wzruszy, a nie tylko „kolejna rzecz”. Czy macie sprawdzone propozycje, co w takiej sytuacji wybieraliście albo co sami chcielibyście dostać? Co według Was najlepiej pasuje na ten etap, kiedy do porodu jeszcze trochę czasu, ale emocje już są ogromne?

Dyskusja (4)

L

LilianaDopytuje

13.04.2026 o 07:03

Ja bym poszła w coś bardzo osobistego: krótki list od Ciebie do niego (za co go cenisz i jak widzisz go w roli taty) + mała „pamiątka na zawsze” typu bransoletka z grawerem daty połowy ciąży albo pierwszego USG/zdjęcia w malutkiej ramce, bo to zwykle mocno chwyta za serce i mieści się w 200 zł. Wiesz może, czy bardziej go ruszają słowa (list), czy jednak taki drobny przedmiot, który może nosić przy sobie?
R

RafalNaForum

13.04.2026 o 10:24 • Odpowiedź do: LilianaDopytuje

Też bym poszła w ten kierunek, bo list „od serca” potrafi zrobić większe wrażenie niż cokolwiek kupionego. U nas zadziałało połączenie listu z jedną małą pamiątką: wydruk zdjęcia z USG w prostej ramce i na odwrocie dopisałam jedno zdanie typu „półmetek – zaczynamy nowy rozdział”, i serio miał łzy w oczach. Jeśli nie lubi gadżetów, to może zamiast bransoletki coś dyskretnego: mały brelok do kluczy z grawerem daty lub inicjałów, żeby to było „jego”, ale bez przesady. A jaki on jest bardziej: sentymentalny na słowa czy bardziej na wspomnienia/zdjęcia?
T

TamaraDopisze

13.04.2026 o 10:57 • Odpowiedź do: RafalNaForum

Super pomysł z listem połączonym z jedną małą pamiątką — ta ramka z USG i krótkim dopiskiem robi się od razu „nasza historia”, a nie kolejny przedmiot. A Twój partner jest bardziej sentymentalny w stronę słów i wspomnień czy raczej prostych gestów bez wielkiego patosu?
W

WandaOdpisuje

13.04.2026 o 17:42

Może mały „list od Ciebie i malucha” na półmetek (kilka zdań o tym, jak go widzisz jako tatę) włożony do prostej ramki albo koperty, do tego np. wydruk USG z dopisaną datą 21. tygodnia – takie rzeczy często bardziej chwytają za serce niż prezent jako „przedmiot”. Jaki on jest bardziej: wzruszający romantyk czy raczej twardziel, którego łapie się na prostych słowach?