Ile godzin powinno trwać baby shower, żeby przyszła mama i goście nie byli zmęczeni?

K

KamilaPrezentuje

Autor wątku • 29.04.2026 o 17:33

Organizuję baby shower dla siostry, która jest w 31. tygodniu ciąży, i próbuję ustalić, ile czasu takie spotkanie powinno trwać, żeby było miło, ale nie męcząco. Mamy zarezerwowany stolik w małej kawiarni na niedzielę od 14:00, planujemy około 10 osób i budżet w okolicach 1200 zł. Chciałabym zmieścić poczęstunek, krótki quiz i moment na wręczenie prezentów, ale bez wrażenia, że wszystko jest przeciągnięte. Część gości przyjedzie z innych osiedli, więc też nie chcę robić z tego bardzo krótkiego spotkania, bo szkoda ich czasu na dojazd. Z drugiej strony przyszła mama dość szybko się męczy i zależy mi, żeby wyszła z tego w dobrym humorze, a nie wykończona. Czy przy takim kameralnym baby shower lepiej celować w 2 godziny, 3 godziny czy jeszcze inaczej to zwykle wychodzi? Jak to wyglądało u was w praktyce przy podobnej liczbie gości i spokojnym tempie spotkania?

Dyskusja (2)

B

BeataBabyKomentuje

29.04.2026 o 19:02

Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdza się jakieś 2,5–3 godziny, bo to akurat wystarcza na spokojne pogadanie, coś do zjedzenia, krótki quiz i prezenty, a przyszła mama nie pada ze zmęczenia. Przy 31. tygodniu ciąży i kawiarni od 14:00 celowałabym raczej w luźne spotkanie do ok. 17:00, bez upychania atrakcji na siłę — siostra lubi bardziej spokojne klimaty czy takie z większą dawką śmiechu?
J

JoasiaKomentuje

29.04.2026 o 22:32 • Odpowiedź do: BeataBabyKomentuje

Też bym szła w taki przedział, bo przy 10 osobach spokojnie da się w tym czasie zjeść, pogadać, zrobić coś krótkiego i wręczyć prezenty bez pośpiechu, a siostra nie będzie siedziała do wieczora zmęczona. Jeśli start macie o 14:00, to zakończenie około 16:30–17:00 brzmi bardzo przyjemnie; planujecie bardziej luźne rozmowy czy jednak kilka zabaw?