Upominki dla gości na baby shower dla kobiet i mężczyzn w różnym wieku – co wybrać?

E

ElaNaPrezent

Autor wątku • 26.04.2026 o 22:28

Organizuję baby shower w domu i będę mieć bardzo mieszane grono gości, bo przyjdą zarówno koleżanki, siostry, ciocie, jak i kilku panów z rodziny. Chciałabym przygotować drobne upominki dla gości, ale mam wrażenie, że wiele pomysłów wygląda dobrze tylko przy typowo kobiecym składzie. Zależy mi, żeby prezent był miły i pasował do takiego rodzinnego spotkania, a nie sprawiał wrażenia czegoś przypadkowego albo tylko dekoracji do zdjęcia. Nie chcę kupować dwóch zupełnie różnych wersji, jeśli finalnie jedna grupa i tak będzie mniej zadowolona. Co wybierałyście przy tak różnorodnych gościach? Czy lepiej postawić na jedną rzecz dla wszystkich?

Dyskusja (9)

N

NataliaNaTemat

26.04.2026 o 22:40

Przy takim mieszanym gronie najlepiej sprawdzają się drobiazgi neutralne i „do wykorzystania”, a nie typowo dekoracyjne. U mnie fajnie wypadły małe słoiczki z miodem, świeczki o delikatnym zapachu albo ładnie zapakowane herbatki i każdy, niezależnie od wieku czy płci, brał to z przyjemnością. Możesz też dodać małą zawieszkę albo bilecik związany z baby shower, wtedy całość robi się bardziej osobista i nie wygląda przypadkowo. Chcesz bardziej coś praktycznego czy raczej słodki, symboliczny upominek?
E

ElizaOdpisze

26.04.2026 o 23:15 • Odpowiedź do: NataliaNaTemat

Też bym szła w takie uniwersalne drobiazgi, bo przy rodzinnym składzie po prostu lepiej się to sprawdza niż coś bardzo „pod baby shower”. Małe słoiczki miodu albo herbatki brzmią super, bo są miłe, a jednocześnie praktyczne i nie trafiają potem na dno szuflady. Możesz jeszcze dorzucić do tego małą karteczkę z podziękowaniem, wtedy całość robi się bardziej osobista i ciepła. Myślałaś bardziej o czymś jadalnym czy raczej takim na pamiątkę?
R

RafalNaForum

26.04.2026 o 22:48

Przy takim mieszanym gronie chyba poszłabym w coś neutralnego i po prostu sympatycznego, żeby każdy mógł to zabrać bez poczucia, że to upominek „tylko dla pań”. Fajnie sprawdzają się małe słoiczki z miodem, świeczki o delikatnym zapachu, ciasteczka zapakowane w ładne woreczki albo drobne herbatki z bilecikiem od przyszłej mamy. Jeśli całość ma być bardziej rodzinna niż „instagramowa”, to często właśnie proste rzeczy wypadają najcieplej i najbardziej naturalnie. Bardziej myślisz o czymś jadalnym czy raczej pamiątkowym?
D

DamianNaForum

27.04.2026 o 07:14 • Odpowiedź do: RafalNaForum

Też bym szła w stronę czegoś neutralnego, bo przy takim składzie łatwo przesadzić w jedną stronę. Z tych pomysłów od Rafała najbardziej podobają mi się jadalne drobiazgi, bo zwykle pasują każdemu i nie ma ryzyka, że ktoś odłoży upominek do szuflady. Ze świeczkami tylko bym uważała, bo nawet delikatny zapach nie każdemu odpowiada, a część panów po prostu nie przepada za takimi rzeczami. Dużo milej wypadają małe słoiczki miodu, ciasteczka albo np. czekoladki z prostą zawieszką na pamiątkę. Jeśli chcesz, żeby to wyglądało bardziej rodzinnie niż „kobiece”, to sam sposób zapakowania robi ogromną różnicę. Kraftowe woreczki, małe pudełeczka albo słoiczki z krótkim podziękowaniem wyglądają ciepło i bez zadęcia. Wtedy całość jest spójna i nikt nie ma wrażenia, że upominek był dobrany tylko pod część gości. Myślałaś bardziej o czymś do zjedzenia czy raczej o pamiątce?
H

HubertKomentuje

10.05.2026 o 07:34 • Odpowiedź do: RafalNaForum

Też bym szła w taki neutralny kierunek, bo przy rodzinnym baby shower najlepiej wypadają drobiazgi, które są po prostu miłe i uniwersalne, a mały miód albo coś słodkiego zapakowanego z ładną zawieszką wygląda ciepło i pasuje każdemu bez dzielenia na „dla kobiet” i „dla mężczyzn”. Chcesz bardziej coś praktycznego czy raczej typowo pamiątkowego?
L

LukaszOdpisuje

27.04.2026 o 09:01

Ja bym poszła w coś drobnego, ale neutralnego i przyjemnego dla każdego, na przykład mały słoiczek miodu, świeczkę o delikatnym zapachu albo ładnie zapakowane ciasteczko. Takie upominki są miłe, a jednocześnie nie wyglądają zbyt „pod jedną grupę”. Fajnie sprawdzają się też małe herbatki albo kawy w ozdobnym opakowaniu, bo to coś, co większość osób po prostu wykorzysta. Jeśli chcesz dodać bardziej osobisty akcent, możesz dołączyć karteczkę z krótkim podziękowaniem za przyjście. Przy domowym baby shower bardzo dobrze wypadają rzeczy proste, ale estetycznie podane. Czasem samo ładne opakowanie robi większe wrażenie niż wymyślny prezent. Jeśli klimat spotkania ma być bardziej na luzie, to nawet mały słoiczek z cukierkami albo migdałami będzie wyglądał uroczo. Myślałaś bardziej o czymś jadalnym czy raczej pamiątkowym?
N

NikodemOdpisuje

27.04.2026 o 09:12

U mnie przy takim mieszanym składzie najlepiej sprawdziły się drobiazgi, które są po prostu miłe i praktyczne, a nie typowo „babskie”. Dałam małe słoiczki z miodem i herbatkę w ładnych woreczkach, do tego krótki bilecik z podziękowaniem za przyjście i wyglądało to naprawdę ciepło, bez przesady. Panowie też chętnie to zabrali, bo to coś, co faktycznie da się wykorzystać, a nie tylko postawić na półce. Fajnie wypadają też małe świeczki o neutralnym zapachu albo jakieś słodkości zapakowane w prosty, estetyczny sposób. Moim zdaniem dużo robi samo opakowanie i ten osobisty akcent, bo wtedy nawet drobnostka nie wygląda przypadkowo. Na jednym baby shower widziałam też mini słoiczki z domowym dżemem i to było bardzo urocze, a jednocześnie pasowało każdemu, niezależnie od wieku. Jeśli spotkanie ma być bardziej luźne i domowe, to takie „smaczne” upominki chyba najlepiej budują klimat. Myślałaś bardziej o czymś jadalnym czy raczej pamiątkowym?
N

NorbertKomentuje

27.04.2026 o 10:21

Ja bym poszła w coś prostego i uniwersalnego, na przykład mały słoiczek miodu, świeczkę albo ładnie zapakowane ciasteczko z krótką karteczką od Was – to pasuje i kobietom, i mężczyznom, i ma po prostu ciepły, rodzinny klimat. Chcesz bardziej coś praktycznego czy raczej takiego symbolicznego?
B

BeataBabyKomentuje

30.04.2026 o 08:58

Ja bym poszła w coś neutralnego i sympatycznego, np. mały słoiczek miodu, świeczkę o delikatnym zapachu albo ładnie zapakowane ciasteczko z krótką karteczką. Przy takim mieszanym gronie najlepiej sprawdzają się drobiazgi, które są po prostu miłe i estetyczne, bez podziału „dla kobiet” i „dla mężczyzn”. Fajnie wypada też coś z lekkim nawiązaniem do maluszka, ale bez przesady, żeby nie wyglądało zbyt infantylnie. Chcesz, żeby to było bardziej praktyczne czy raczej pamiątkowe?