Upominki dla gości na baby shower dla kobiet i mężczyzn w różnym wieku – co wybrać?

E

ElaNaPrezent

Autor wątku • 26.04.2026 o 22:28

Organizuję baby shower w domu i będę mieć bardzo mieszane grono gości, bo przyjdą zarówno koleżanki, siostry, ciocie, jak i kilku panów z rodziny. Chciałabym przygotować drobne upominki dla gości, ale mam wrażenie, że wiele pomysłów wygląda dobrze tylko przy typowo kobiecym składzie. Zależy mi, żeby prezent był miły i pasował do takiego rodzinnego spotkania, a nie sprawiał wrażenia czegoś przypadkowego albo tylko dekoracji do zdjęcia. Nie chcę kupować dwóch zupełnie różnych wersji, jeśli finalnie jedna grupa i tak będzie mniej zadowolona. Co wybierałyście przy tak różnorodnych gościach? Czy lepiej postawić na jedną rzecz dla wszystkich?

Dyskusja (3)

N

NataliaNaTemat

26.04.2026 o 22:40

Przy takim mieszanym gronie najlepiej sprawdzają się drobiazgi neutralne i „do wykorzystania”, a nie typowo dekoracyjne. U mnie fajnie wypadły małe słoiczki z miodem, świeczki o delikatnym zapachu albo ładnie zapakowane herbatki i każdy, niezależnie od wieku czy płci, brał to z przyjemnością. Możesz też dodać małą zawieszkę albo bilecik związany z baby shower, wtedy całość robi się bardziej osobista i nie wygląda przypadkowo. Chcesz bardziej coś praktycznego czy raczej słodki, symboliczny upominek?
E

ElizaOdpisze

26.04.2026 o 23:15 • Odpowiedź do: NataliaNaTemat

Też bym szła w takie uniwersalne drobiazgi, bo przy rodzinnym składzie po prostu lepiej się to sprawdza niż coś bardzo „pod baby shower”. Małe słoiczki miodu albo herbatki brzmią super, bo są miłe, a jednocześnie praktyczne i nie trafiają potem na dno szuflady. Możesz jeszcze dorzucić do tego małą karteczkę z podziękowaniem, wtedy całość robi się bardziej osobista i ciepła. Myślałaś bardziej o czymś jadalnym czy raczej takim na pamiątkę?
R

RafalNaForum

26.04.2026 o 22:48

Przy takim mieszanym gronie chyba poszłabym w coś neutralnego i po prostu sympatycznego, żeby każdy mógł to zabrać bez poczucia, że to upominek „tylko dla pań”. Fajnie sprawdzają się małe słoiczki z miodem, świeczki o delikatnym zapachu, ciasteczka zapakowane w ładne woreczki albo drobne herbatki z bilecikiem od przyszłej mamy. Jeśli całość ma być bardziej rodzinna niż „instagramowa”, to często właśnie proste rzeczy wypadają najcieplej i najbardziej naturalnie. Bardziej myślisz o czymś jadalnym czy raczej pamiątkowym?