Czy na baby shower otwiera się prezenty od razu przy gościach, czy dopiero po spotkaniu?

B

BozenaBaby

Autor wątku • 28.04.2026 o 13:12

Organizuję kameralne baby shower dla siostry i utknęłam na jednej rzeczy związanej z prezentami, bo część osób szykuje drobiazgi, a część coś większego dla przyszłych rodziców. Nie wiem, czy podczas takiego spotkania zwykle otwiera się prezenty na bieżąco przy wszystkich, czy raczej odkłada na później, żeby nie robić nikomu niezręczności. Zależy mi, żeby przyszła mama czuła się swobodnie i żeby goście też wiedzieli, czego się spodziewać, bo każda osoba chyba podchodzi do tego trochę inaczej. Jak to najczęściej wygląda w praktyce? Czy mówicie o tym gościom wcześniej?

Dyskusja (2)

T

TamaraDopisze

28.04.2026 o 13:59

U nas najczęściej otwierało się prezenty przy gościach, ale bardziej w luźnej atmosferze niż jako główny punkt imprezy. Jeśli siostra jest raczej nieśmiała albo nie lubi być w centrum uwagi, spokojnie można zostawić prezenty na koniec albo otworzyć je już po spotkaniu i potem każdemu podziękować. Fajnym środkiem jest też krótkie wspólne otwarcie tylko kilku rzeczy, a resztę bez presji później. Twoja siostra lubi takie momenty, czy raczej woli bardziej kameralnie?
N

NorbertKomentuje

28.04.2026 o 13:59

U nas prezenty były otwierane przy gościach, ale tak na luzie i bez ciśnienia, dzięki czemu było po prostu miło. Jeśli siostra nie lubi być w centrum uwagi, można część otworzyć na miejscu, a resztę spokojnie później.