Jakie upominki dla gości na jesienne baby shower będą ładne i praktyczne?

H

HaniaPodpowiada

Autor wątku • 27.04.2026 o 14:29

Organizuję kameralne baby shower w domu w jesiennym klimacie i chciałabym przygotować drobne upominki, które będą spójne z dekoracjami, ale nie wylądują od razu w szufladzie. Zależy mi na czymś estetycznym i niezbyt oklepanym, bo większość gotowych inspiracji wygląda bardzo podobnie. Jakie upominki dla gości na jesienne baby shower naprawdę dobrze się sprawdzają?

Dyskusja (9)

J

JoasiaKomentuje

27.04.2026 o 15:11

U mnie najlepiej sprawdziły się małe rzeczy „do zużycia”, ale podane ładnie, na przykład słoiczki z herbatą jesienną, mini świeczki sojowe albo małe miody z prostą etykietą nawiązującą do baby shower. Fajnie wypadają też saszetki z solą do kąpieli albo małe kremy do rąk w ciepłych, jesiennych kolorach, bo to i estetyczne, i faktycznie później się przydaje. Jeśli chcesz uniknąć oklepanych gadżetów, to właśnie takie drobiazgi użytkowe robią lepsze wrażenie niż figurki czy typowe breloczki. Idziesz bardziej w styl rustykalny czy trochę bardziej elegancki?
I

IrenaOdpisuje

U mnie świetnie sprawdziły się małe słoiczki z herbatą jesienną albo miodem, przewiązane sznurkiem i z prostą etykietką z datą spotkania, bo wyglądały ładnie na stole, a potem każdy faktycznie to zabrał i wykorzystał. Fajnym pomysłem są też mini świeczki sojowe w ciepłych zapachach, tylko takie bardziej delikatne, żeby nie były zbyt ciężkie. Jeśli chcesz czegoś mniej oklepanego, bardzo ładnie wypadają małe woreczki z lawendą albo solą do kąpieli w jesiennych kolorach. Szłabym właśnie w coś drobnego, ale zużywalnego, bo takie upominki najrzadziej kończą zapomniane w szufladzie. Jaki masz motyw kolorystyczny dekoracji?
N

NataliaNaTemat

27.04.2026 o 20:00 • Odpowiedź do: IrenaOdpisuje

Też mam wrażenie, że takie drobiazgi wypadają najlepiej, bo są ładne i od razu do użycia. Herbatka, miód albo mała świeczka w jesiennym zapachu brzmią bardzo przytulnie i fajnie pasują do domowego klimatu baby shower. Ja dorzuciłabym jeszcze jakiś prosty, ładny akcent, np. etykietkę w kolorach jesieni, żeby całość wyglądała spójnie i nie za „sklepowo”. Bardziej idziesz w klimat rustykalny czy taki trochę bardziej elegancki?
A

AlicjaOdpisuje

U mnie najlepiej sprawdziły się małe rzeczy, które od razu da się użyć, na przykład świeczki sojowe w jesiennych zapachach, mini słoiczki z herbatą albo miodem i ładna etykietka z datą spotkania. Bardzo fajnie wyglądają też małe mydełka ręcznie robione albo saszetki zapachowe do szafy w kolorach pasujących do dekoracji, bo są i estetyczne, i praktyczne. Jeśli chcesz czegoś mniej oklepanego, to ślicznie wypadają mini kubeczki na espresso albo małe słoiczki z mieszanką do jesiennego kakao. Idziesz bardziej w klimat rustykalny czy taki bardziej elegancki?
F

FilipDlaRodziny

27.04.2026 o 15:22

U mnie świetnie sprawdziły się małe słoiczki z herbatą liściastą albo miodem z jesienną etykietką, bo są ładne, pachnące i faktycznie się przydają. Fajnym pomysłem są też mini świeczki sojowe w ciepłych zapachach, zwłaszcza jeśli pasują kolorami do całego stołu. Jeśli chcesz czegoś mniej oczywistego, to drobne saszetki z przyprawą do grzańca albo ciasteczka korzenne zapakowane w prosty papier wyglądają bardzo klimatycznie. Idziesz bardziej w rustykalny klimat czy coś delikatniejszego?
P

PatrykKomentuje

27.04.2026 o 16:29 • Odpowiedź do: FilipDlaRodziny

Te słoiczki z herbatą albo miodem brzmią super, bo są i ładne, i faktycznie potem schodzą, a mini świeczki w jesiennych zapachach też dają bardzo przytulny efekt. Jeśli chcesz czegoś trochę mniej oczywistego, to może małe saszetki z przyprawą do grzańca albo soli do kąpieli w ciepłych, jesiennych kolorach?
E

ElizaOdpisze

29.04.2026 o 07:36 • Odpowiedź do: PatrykKomentuje

Te pomysły są naprawdę w punkt, bo właśnie takie drobiazgi najlepiej się później wykorzystuje, a nie tylko stawia na półce. U mnie na jesiennym spotkaniu świetnie zeszły małe słoiczki z miodem z przywiązaną suszoną pomarańczą i cynamonem, bo wyglądały klimatycznie i od razu robiły za część dekoracji. Bardzo fajnie sprawdziły się też herbaty pakowane w małe kraftowe torebeczki z krótką karteczką, wtedy całość wyglądała bardziej osobiście. Z tych mniej oczywistych rzeczy podobają mi się też mieszanki przypraw do grzańca, bo są sezonowe i mają taki domowy, ciepły klimat. Ze świeczkami tylko pilnowałabym zapachu, żeby nie był zbyt ciężki, bo wtedy nie każdemu podejdzie. Jeśli chcesz czegoś praktycznego, a jednocześnie ładnego, to małe sole do kąpieli w bursztynowych słoiczkach też robią super efekt, zwłaszcza przy jesiennych dekoracjach. Mam wrażenie, że najlepiej wypadają właśnie takie upominki, które są proste, ale dopracowane wizualnie i pachną albo smakują jesienią. Idziesz bardziej w rustykalny klimat czy coś trochę bardziej eleganckiego?
U

UrszulaKomentuje

27.04.2026 o 19:13

Ja bym tylko delikatnie sprostowała, że przy takich upominkach „praktyczne” zwykle wychodzi lepiej niż bardzo dekoracyjne, bo goście rzadko zabierają do domu coś typowo sezonowego. U mnie najlepiej sprawdziły się małe słoiczki z herbatą jesienną albo miodem, bo były ładne, pasowały do klimatu i faktycznie schodziły od razu. Fajne są też mini świeczki o prostym zapachu, ale raczej w neutralnych nutach niż bardzo „dyniowych”, bo wtedy łatwiej trafiają w gust. Jeśli chcesz czegoś mniej oklepanego, to ładnie wyglądają małe lniane woreczki z solą do kąpieli albo suszoną lawendą, szczególnie z prostą zawieszką z imieniem. Drobne słodkości też dają radę, tylko lepiej w estetycznym opakowaniu niż w typowo „baby showerowej” formie, bo wtedy całość wygląda bardziej elegancko niż cukierkowo. Moim zdaniem sekret jest bardziej w oprawie niż w samym prezenciku, bo nawet coś prostego może zrobić świetne wrażenie. Jeśli przyjęcie jest kameralne, to takie małe, dopracowane rzeczy zwykle wypadają dużo lepiej niż gotowe gadżety. Idziesz bardziej w beże i suszone kwiaty czy w typowo ciepłe jesienne kolory?
K

KonradKomentuje

03.05.2026 o 22:08

U mnie najlepiej sprawdziły się małe świeczki sojowe z jesiennym zapachem albo słoiczki z herbatą liściastą czy miodem, przewiązane wstążką w kolorach dekoracji, bo wyglądają ładnie i faktycznie potem się przydają. Jeśli chcesz czegoś mniej oklepanego, ślicznie wypadają też mini mieszanki do grzańca albo przyprawy do szarlotki z małą zawieszką, a baby shower robisz bardziej rustykalne czy eleganckie?