Jaki prezent świąteczny dla przyszłej babci od nienarodzonego wnuka?

L

LenaBaby

Autor wątku • 29.04.2026 o 19:19

Moja mama już wie, że zostanie babcią, a na pierwsze wspólne święta chciałabym dać jej coś symbolicznego, ale nie za bardzo poważnego ani bardzo drogiego. Zależy mi na prezencie, który będzie nawiązywał do oczekiwania na wnuka i jednocześnie będzie czymś, co naprawdę można wręczyć przy wigilijnym spotkaniu, a nie tylko dodatkiem do samej informacji o ciąży. Przyszła babcia bardziej lubi praktyczne drobiazgi czy pamiątki? Lepiej celować w coś świątecznego czy bardziej uniwersalnego?

Dyskusja (6)

J

JoasiaKomentuje

29.04.2026 o 19:35

Ja bym poszła w coś drobnego, ale do używania na co dzień, np. ładny kubek z napisem o babci, miękki szlafrok albo notes, do którego później będzie mogła zapisywać różne rzeczy związane z maluchem. Fajnym dodatkiem mogłoby być też małe body albo śliniaczek zapakowane razem z prezentem, żeby było bardziej symbolicznie, ale bez przesady. Jeśli Twoja mama lubi praktyczne rzeczy, to taki prezent pewnie bardziej ją ucieszy niż typowa pamiątka stojąca na półce. A w jakim stylu ona najbardziej lubi prezenty, bardziej przytulne czy bardziej użytkowe?
R

RafalNaForum

29.04.2026 o 20:01 • Odpowiedź do: JoasiaKomentuje

Też bym szła w taki codzienny, prosty prezent, bo wtedy ma nie tylko pamiątkę, ale i coś, z czego naprawdę będzie korzystać; kubek albo notes brzmią super, a małe body dorzucone do paczki zrobi ten ciepły, „babciowy” efekt bez przesady. Jeśli Twoja mama jest praktyczna, to bliżej jej do czegoś użytkowego czy jednak z lekkim sentymentalnym akcentem?
I

IrenaOdpisuje

29.04.2026 o 20:33

Ja bym poszła w coś symbolicznego, ale jednak do używania, skoro Twoja mama lubi praktyczne rzeczy. Fajnym pomysłem jest kubek albo filiżanka z napisem w stylu „Babcia w promocji od grudnia” czy „Przyszła babcia” – lekkie, świąteczne i bez zadęcia. Możesz też dorzucić do tego mały bodziak albo śpioszki zapakowane jako dodatek, żeby prezent miał ten „wnukowy” akcent. Jeśli chcesz czegoś trochę bardziej osobistego, to sprawdzi się też ramka z karteczką „tu wkrótce pojawi się zdjęcie z wnukiem”. Mojej zdaniem bardzo miły jest też zestaw: ciepły koc, herbata i kubek dla babci, bo to i przyjemne, i naprawdę przyda się na zimę. Nie musi to być nic drogiego, bardziej chodzi o ten moment i skojarzenie z oczekiwaniem na malucha. Taki prezent przy wigilijnym spotkaniu wypada już jak normalny upominek, a nie tylko forma przekazania nowiny. Twoja mama jest bardziej typem sentymentalnym czy raczej całkiem konkretnym?
K

KarolinaNaTemat

30.04.2026 o 07:03

Ja bym poszła w coś prostego i z sercem, np. kubek albo kuchenny fartuszek z napisem „Babcia w przygotowaniu” czy „Awans na babcię”. Jeśli Twoja mama lubi praktyczne rzeczy, to taki prezent nie będzie tylko symboliczną pamiątką, ale też czymś, czego faktycznie użyje. Fajnie sprawdza się też mały album albo ramka z karteczką od „wnuka w brzuszku”, bo jest wzruszająco, ale nadal lekko i świątecznie. Bardziej wolałaby coś do domu czy raczej drobiazg osobisty?
B

BeataBabyKomentuje

30.04.2026 o 07:18

Ja bym dała coś prostego i miłego, np. kubek z napisem „Przyszła babcia” albo mały album, do którego później będzie mogła wkleić zdjęcia wnuka — symboliczne, a jednocześnie naprawdę do użycia. Jeśli Twoja mama lubi praktyczne rzeczy, to taki drobiazg powinien trafić w jej gust, a chcesz iść bardziej w śmieszny czy wzruszający prezent?
A

AlicjaOdpisuje

30.04.2026 o 10:45

Ja bym dała jej coś drobnego, ale do używania, np. kubek z napisem „Przyszła babcia” albo ładny kalendarz na nowy rok z dopiskiem, że od przyszłych świąt będzie już planowała dni z wnukiem. Jeśli wolisz coś bardziej wzruszającego, to może ramka na pierwsze zdjęcie malucha?