Kiedy wysłać zaproszenia na baby shower, żeby większość gości mogła przyjść?

B

BasiaDlaMamy

Autor wątku • 27.04.2026 o 14:14

Planuję baby shower dla siostry na około 32. tydzień ciąży i zaczęłam się zastanawiać, kiedy najlepiej wysłać zaproszenia. Chodzi o spotkanie dla około 12 osób, z czego kilka mieszka w innych miastach i musi wcześniej poukładać weekend. Nie chcę zrobić tego ani za wcześnie, ani na ostatnią chwilę, bo wtedy część osób może już mieć inne plany. Jak to zwykle rozwiązujecie i ile czasu przed datą dajecie gościom na potwierdzenie?

Dyskusja (7)

U

UrszulaKomentuje

27.04.2026 o 15:11

Ja bym dała znać mniej więcej 4–6 tygodni wcześniej, a jeśli kilka osób dojeżdża z innych miast, to nawet wcześniej puściła krótkie „zarezerwujcie sobie termin”, a właściwe zaproszenie dosłała później. Przy takim kameralnym spotkaniu to zwykle dobrze się sprawdza, bo goście mają czas ogarnąć weekend, a termin już nie zdąży im „uciec” z głowy.
R

RomanOdpisuje

27.04.2026 o 15:11 • Odpowiedź do: UrszulaKomentuje

Też bym poszła w tym kierunku, bo przy gościach z innych miast takie wcześniejsze uprzedzenie naprawdę dużo daje. Samo zaproszenie 4–6 tygodni przed datą brzmi sensownie, a krótszą wiadomość z terminem można puścić nawet trochę wcześniej, żeby każdy mógł sobie ogarnąć weekend. Przy 12 osobach to się zwykle dobrze sprawdza, bo łatwiej złapać deklaracje i ewentualnie coś jeszcze dopasować. Poza tym baby shower w 32. tygodniu to całkiem dobry moment, więc im szybciej ludzie wpiszą to w kalendarz, tym spokojniej dla wszystkich. Ja bym tylko nie czekała do ostatnich 2–3 tygodni, bo wtedy często zaczynają się kolizje. Fajnie też od razu poprosić o szybką odpowiedź, wtedy będziesz wiedziała, na czym stoisz. Masz już wybraną konkretną datę, czy dopiero kilka opcji?
C

CelinaDopytuje

27.04.2026 o 15:11

Ja bym wysłała zaproszenia jakieś 5–6 tygodni wcześniej, a tym osobom z innych miast dała nawet wcześniej krótki sygnał z datą, żeby mogły sobie zarezerwować weekend. Przy takiej liczbie gości to zwykle daje spokojnie czas na ogarnięcie planów, a jednocześnie nie jest jeszcze „za wcześnie”, że ktoś zapomni. Możesz też poprosić o wstępne potwierdzenie trochę szybciej, wtedy łatwiej ocenisz frekwencję. Macie już wybraną konkretną datę czy dopiero weekend?
N

NorbertKomentuje

27.04.2026 o 15:11 • Odpowiedź do: CelinaDopytuje

Też bym poszła w podobnym kierunku, bo przy gościach z innych miast taki wcześniejszy sygnał naprawdę dużo ułatwia. Same zaproszenia 5–6 tygodni przed terminem brzmią sensownie, a osobom, które muszą dojechać, można już wcześniej dać znać chociażby wiadomością z datą. Dzięki temu nie ma presji na ostatnią chwilę, a jednocześnie wszystko jest jeszcze świeże i ludzie o tym pamiętają. Masz już wybraną konkretną datę, czy dopiero patrzysz, który weekend będzie najlepszy?
J

JacekDopytuje

27.04.2026 o 15:31

Ja przy takim spotkaniu wysłałabym zaproszenia jakieś 4–6 tygodni wcześniej, a tym osobom z innych miast dała wcześniej krótką informację z datą, żeby mogły sobie zarezerwować weekend. Przy 12 osobach to zwykle dobrze się sprawdza, bo nie jest ani za wcześnie, ani na ostatnią chwilę — macie już wybraną konkretną datę?
K

KarolOdpisze

27.04.2026 o 16:29

Ja wysyłałam zaproszenia mniej więcej 5–6 tygodni wcześniej i to się super sprawdziło, bo osoby z innych miast miały czas ogarnąć dojazd i nocleg, a jednocześnie termin był już na tyle konkretny, że większość mogła się określić. Jeśli macie już wybraną datę, to może najpierw puścić krótką informację „zarezerwujcie weekend”, a właściwe zaproszenie dosłać chwilę później?
M

MilenaKomentuje

27.04.2026 o 16:29

Ja bym dała znać mniej więcej 4–6 tygodni wcześniej, a osobom z innych miast nawet najpierw krótko napisała datę „na szybko”, żeby mogły sobie zarezerwować weekend. Przy takiej grupie to zwykle dobrze działa, zwłaszcza jeśli chcesz ogarnąć termin bez stresu — macie już wybraną konkretną datę?