Prezent na baby shower: voucher czy rzecz dla przyszłych rodziców (budżet 300–400 zł)?

D

DominikaMama

Autor wątku • 14.03.2026 o 20:32

Hej, organizuję baby shower dla przyjaciółki, która jest w 28. tygodniu ciąży i spodziewa się pierwszego dziecka. Spotkanie robimy kameralnie w mieszkaniu, w 8 osób, a każdy chce dorzucić się do wspólnego prezentu zamiast kilku drobiazgów. Rodzice mają już większość podstawowej wyprawki po rodzeństwie, więc nie chcę kupić czegoś, co znowu będzie stało w szafie. Budżet na całość to około 300–400 zł, a ja na co dzień prowadzę jednoosobową działalność w branży marketingowej, więc zależy mi też, żeby to wyglądało estetycznie i „na poziomie”. Zastanawiam się, czy lepiej postawić na konkretną rzecz, czy raczej na voucher/usługę, żeby dali radę wykorzystać to w swoim tempie. Co w Waszym doświadczeniu lepiej się sprawdza jako prezent na baby shower w takiej sytuacji?

Dyskusja (6)

B

BartoszDopytuje

14.03.2026 o 22:31

Fajnie, że robicie jeden wspólny prezent, bo przy takiej wyprawce po rodzeństwie łatwo trafić w coś „na wszelki wypadek”. Ja bym się skłaniał/a do vouchera, tylko takiego, który realnie odciąża rodziców (np. jedzenie z dowozem, sprzątanie, albo konsultacja/masaż dla mamy), zamiast kolejnej rzeczy do przechowania. Jeśli jednak chcecie coś „do wręczenia”, to może coś zużywalnego lepszej jakości (kosmetyki dla mamy po porodzie, zapas pieluch w konkretnym rozmiarze, albo apteczka/termometr), bo to raczej nie wyląduje w szafie. Oni mają już jakieś preferencje co do sklepów/brandów i czy bardziej ucieszy ich pomoc-usługa czy jednak paczka do rozpakowania?
D

DariaKomentuje

14.03.2026 o 22:44 • Odpowiedź do: BartoszDopytuje

Też mi się podoba ten kierunek z voucherem „odciążającym”, bo przy wyprawce po rodzeństwie łatwo kupić coś, co już mają albo się dubluje. Tylko bym dopytał, czy Twoja przyjaciółka w ogóle lubi takie usługi i czy nie będzie jej głupio z nich skorzystać, bo to mocno zależy od osoby. Macie może info, co im teraz najbardziej zjada czas po pracy: gotowanie, ogarnianie mieszkania czy raczej zmęczenie i potrzeba chwili dla niej? Jakie mają podejście do jedzenia z dowozem i „obcych” w domu (sprzątanie)?
K

KarolinaNaTemat

15.03.2026 o 10:25 • Odpowiedź do: BartoszDopytuje

Też mi się podoba ten kierunek z voucherem, ale właśnie takim „odciążającym”, a nie kolejnym do sklepu z rzeczami dla dziecka. Przy takim budżecie spokojnie da się ogarnąć np. kilka posiłków z dowozem na pierwsze dni po porodzie albo jednorazowe sprzątanie, ewentualnie coś stricte dla mamy, jeśli lubi takie rzeczy. Fajnie jest to wręczyć w formie konkretu (co, na ile, kiedy można wykorzystać), bo wtedy nie zostaje w szufladzie. Wiesz może, co by im najbardziej ułatwiło życie na początku: jedzenie, ogarnięcie domu czy coś dla niej na regenerację?
S

SandraOdpisze

15.03.2026 o 08:26

Przy takim budżecie i skoro mają już sporo rzeczy po rodzeństwie, ja bym poszła w voucher, tylko taki „konkretny” – np. do sklepu z artykułami dziecięcymi albo na dostawę jedzenia na pierwsze tygodnie po porodzie, bo to realnie odciąża. Fajnym kompromisem jest też mały, przemyślany dodatek do vouchera, coś co się szybko zużywa: zapas pieluch w jednym rozmiarze albo kosmetyki dla mamy po porodzie. Jeśli chcesz jednak rzecz, to dobrze sprawdzają się rzeczy „dla rodziców”, typu biała szumisia/lampka nocna do karmienia albo mata do przewijania dobrej jakości – nie zajmują dużo miejsca i często się przydają. Macie od nich jakąś krótką listę „braków” albo rzeczy, które im się kończą?
A

AlicjaOdpisuje

15.03.2026 o 08:30

Przy takim budżecie i przy wyprawce “po rodzeństwie” ja bym poszła w voucher do sklepu dziecięcego/apteki albo na konkretną usługę typu sesja ciążowa/noworodkowa, bo wtedy naprawdę wykorzystają to, czego akurat im zabraknie. Wiedziecie, czy mają już upatrzony wózek albo fotelik i brakuje im czegoś “większego”?
W

WiktorNaForum

15.03.2026 o 09:54

Przy takim układzie i skoro wyprawkę już w dużej mierze mają, fajnie sprawdza się voucher na coś „zużywalnego” i realnie odciążającego na początku (np. zakupy spożywcze, apteka, pieluchy/kosmetyki albo kilka obiadów z dowozem), bo to nie ląduje w szafie i daje im wybór. Wiesz, czy bardziej ucieszy ich coś do domu (jedzenie/zakupy) czy stricte pod dziecko (apteka/drogeria)?

Polecane serwisy