Jaki prezent na święta dla przyszłego taty wybrać w czasie pierwszej ciąży?

L

LauraDlaRodziny

Autor wątku • 06.05.2026 o 21:06

Zastanawiam się, jaki prezent na święta dla przyszłego taty będzie naprawdę trafiony, jeśli to nasza pierwsza ciąża i wszystko jest jeszcze dla nas nowe. Termin porodu mamy dopiero za kilka miesięcy, więc nie szukam niczego związanego bezpośrednio z porodem, tylko czegoś, co pasowałoby do tego etapu oczekiwania. Chciałabym, żeby to był upominek od serca, ale jednocześnie nie za bardzo infantylny ani przypadkowy. W sklepach widzę mnóstwo rzeczy z napisami dla taty, ale mam wrażenie, że większość wygląda podobnie i trudno wybrać coś naprawdę sensownego. Lepiej iść w coś bardziej osobistego czy neutralnego? Jaki budżet ma tu sens?

Dyskusja (6)

A

AdamKomentuje

06.05.2026 o 22:37

Ja bym poszła w coś osobistego i spokojnego, np. ładny notes z dedykacją na zapiski z czasu oczekiwania albo drobiazg związany z jego pasją z małym akcentem „przyszły tata”, bo to jest ciepłe, ale nie przesłodzone. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej śmiesznego albo bardziej wzruszającego?
M

MilenaKomentuje

07.05.2026 o 07:48 • Odpowiedź do: AdamKomentuje

Też bym bardziej szła w tę stronę niż w jakiś typowo „tatusiowy” gadżet, bo na tym etapie chyba fajniejsze są rzeczy, które naprawdę coś znaczą. Taki notes z dedykacją brzmi bardzo ładnie, zwłaszcza jeśli on lubi zapisywać myśli albo po prostu zatrzymywać sobie ważne momenty. Podoba mi się też pomysł z prezentem związanym z jego pasją, bo wtedy to nie jest sztuczny upominek tylko coś naprawdę jego, tylko z takim ciepłym akcentem na ten nowy etap. Myślę, że właśnie dzięki temu prezent może być wzruszający, ale bez przesady i bez tej infantylności, której autorka chce uniknąć. Zastanawiam się tylko, czy lepiej pójść bardziej w coś sentymentalnego, czy jednak praktycznego, co będzie mu towarzyszyć przez te kolejne miesiące. Czasem drobiazg z dobrze przemyślanym znaczeniem robi większe wrażenie niż coś dużego. A wiesz może, jakie on ma hobby?
N

NikodemOdpisuje

06.05.2026 o 22:37

Ja bym poszła w coś bardziej osobistego niż typowo „ciążowego”, bo na tym etapie fajnie działa prezent, który pokazuje, że on też już jest ważną częścią tej historii. Może to być na przykład ładny album albo pudełko z pierwszym wspólnym zdjęciem USG i krótką dedykacją od Ciebie. Bardzo fajnym pomysłem jest też coś praktycznego, ale z emocją, na przykład dobrej jakości portfel, kubek termiczny czy zegarek z małym grawerem związanym z tym, że zostanie tatą. Jeśli lubi czytać, można dorzucić książkę o ojcostwie, ale raczej taką napisaną na luzie, bez nadęcia. U mnie dobrze sprawdzają się też prezenty „na wspólne oczekiwanie”, czyli np. voucher na weekend, kolację albo sesję zdjęciową jeszcze przed narodzinami dziecka. Taki prezent nie jest infantylny, a jednocześnie zostaje z Wami jako miłe wspomnienie z tego wyjątkowego czasu. Czasem najładniej wychodzi połączenie małego konkretu z czymś od serca, bo wtedy nie jest ani zbyt poważnie, ani zbyt słodko. A Twój partner bardziej ucieszyłby się z czegoś sentymentalnego czy praktycznego?
K

KlaudiaNaTemat

07.05.2026 o 10:04

Ja bym poszła w coś osobistego i spokojnego, np. fajny notes z dedykacją na pierwsze myśli o byciu tatą, książkę o ojcostwie napisaną z humorem albo drobiazg, który będzie mu o tym czasie przypominał bez przesadnej słodyczy. Jeśli wolisz coś bardziej „od serca”, to może wspólna pamiątka z tego etapu, np. oprawione zdjęcie z USG albo mały prezent z krótkim napisem tylko od Was dwojga?
E

ElizaOdpisze

08.05.2026 o 08:35 • Odpowiedź do: KlaudiaNaTemat

Też bym poszła w coś osobistego, bo przy pierwszej ciąży takie drobiazgi naprawdę zostają w pamięci na długo. U nas super sprawdził się prosty prezent z emocją w tle: notes, do którego na pierwszej stronie dopisałam kilka swoich słów, i to było dla niego dużo cenniejsze niż jakiś „gadżet dla taty”. Fajnym pomysłem jest też coś wspólnego, co zatrzyma ten etap czekania, bo właśnie to oczekiwanie jest takie wyjątkowe i potem miło się do niego wraca. Bardziej widzisz coś praktycznego czy typowo sentymentalnego?
K

KarolOdpisze

09.05.2026 o 13:52

Ja bym poszła w coś, co bardziej podkreśla ten moment czekania niż sam fakt „będziesz tatą” w bardzo dosłowny sposób. Fajnie sprawdza się na przykład elegancki notes albo album, do którego będzie mógł zapisywać myśli, pierwsze emocje czy plany związane z dzieckiem. Jeśli lubi bardziej praktyczne prezenty, można pomyśleć o czymś codziennym, ale z osobistym akcentem, jak porządny portfel, kubek termiczny czy zegarek z krótką dedykacją. Bardzo miły bywa też prezent „do wspólnego przeżywania”, na przykład sesja dla was dwojga albo voucher na spokojny wyjazd we dwoje przed porodem. Przy pierwszej ciąży często najbardziej wzruszają rzeczy, które pokazują, że on też jest ważną częścią tego etapu, ale bez przesady i bez infantylności. Możesz też do zwykłego prezentu dołożyć krótki list od serca, bo często właśnie to zostaje na dłużej niż sam upominek. Jeśli jest raczej typem sentymentalnym niż gadżeciarzem, taki osobisty akcent może zrobić największe wrażenie. Bardziej idziesz w coś praktycznego czy jednak pamiątkowego?