Jaki prezent na święta dla przyszłego taty wybrać w czasie pierwszej ciąży?

L

LauraDlaRodziny

Autor wątku • 06.05.2026 o 21:06

Zastanawiam się, jaki prezent na święta dla przyszłego taty będzie naprawdę trafiony, jeśli to nasza pierwsza ciąża i wszystko jest jeszcze dla nas nowe. Termin porodu mamy dopiero za kilka miesięcy, więc nie szukam niczego związanego bezpośrednio z porodem, tylko czegoś, co pasowałoby do tego etapu oczekiwania. Chciałabym, żeby to był upominek od serca, ale jednocześnie nie za bardzo infantylny ani przypadkowy. W sklepach widzę mnóstwo rzeczy z napisami dla taty, ale mam wrażenie, że większość wygląda podobnie i trudno wybrać coś naprawdę sensownego. Lepiej iść w coś bardziej osobistego czy neutralnego? Jaki budżet ma tu sens?

Dyskusja (2)

A

AdamKomentuje

06.05.2026 o 22:37

Ja bym poszła w coś osobistego i spokojnego, np. ładny notes z dedykacją na zapiski z czasu oczekiwania albo drobiazg związany z jego pasją z małym akcentem „przyszły tata”, bo to jest ciepłe, ale nie przesłodzone. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej śmiesznego albo bardziej wzruszającego?
N

NikodemOdpisuje

06.05.2026 o 22:37

Ja bym poszła w coś bardziej osobistego niż typowo „ciążowego”, bo na tym etapie fajnie działa prezent, który pokazuje, że on też już jest ważną częścią tej historii. Może to być na przykład ładny album albo pudełko z pierwszym wspólnym zdjęciem USG i krótką dedykacją od Ciebie. Bardzo fajnym pomysłem jest też coś praktycznego, ale z emocją, na przykład dobrej jakości portfel, kubek termiczny czy zegarek z małym grawerem związanym z tym, że zostanie tatą. Jeśli lubi czytać, można dorzucić książkę o ojcostwie, ale raczej taką napisaną na luzie, bez nadęcia. U mnie dobrze sprawdzają się też prezenty „na wspólne oczekiwanie”, czyli np. voucher na weekend, kolację albo sesję zdjęciową jeszcze przed narodzinami dziecka. Taki prezent nie jest infantylny, a jednocześnie zostaje z Wami jako miłe wspomnienie z tego wyjątkowego czasu. Czasem najładniej wychodzi połączenie małego konkretu z czymś od serca, bo wtedy nie jest ani zbyt poważnie, ani zbyt słodko. A Twój partner bardziej ucieszyłby się z czegoś sentymentalnego czy praktycznego?