Jakie upominki dla gości na letnie baby shower w upały, żeby nic się nie roztopiło i wyglądało estetycznie?

K

KamilaPrezentuje

Autor wątku • 04.05.2026 o 11:34

Organizuję w lipcu kameralne baby shower dla siostry w ogrodzie przy domu i szukam pomysłu na drobne upominki dla około 18 osób. Chciałabym zamknąć się w budżecie mniej więcej 10–15 zł na osobę, ale zależy mi, żeby całość nadal wyglądała schludnie i nie była przypadkowa. Impreza ma być w stylu jasnym, letnim i dość prostym, bez bardzo formalnego charakteru, bo większość gości to rodzina i bliskie koleżanki. Obawiam się tylko, że przy wysokiej temperaturze część rzeczy może się szybko zniszczyć, rozpuścić albo stracić ładny wygląd jeszcze w trakcie spotkania. Nie chcę też wybierać niczego bardzo dużego, bo kilka osób będzie wracało komunikacją miejską i pewnie schowa upominek do torebki. Zależy mi, żeby był to drobiazg miły, ale nie taki, który potem od razu trafi do szuflady albo kosza. Jakie upominki dla gości na letnie baby shower w upały naprawdę dobrze się sprawdzają i nadal wyglądają estetycznie?

Dyskusja (3)

R

RomanOdpisuje

04.05.2026 o 11:40

Ja bym poszła w coś lekkiego i „letniego”, np. mały słoiczek z lemoniadą w proszku albo herbatą owocową, do tego ciasno przewiązana etykietka i suszony kwiatuszek — wygląda to ładnie, a w upale nic się z tym nie dzieje. Jeśli chcesz coś jeszcze prostszego, ślicznie wypadają też małe świeczki lub mydełka w jasnych kolorach, bardziej zależy Ci na czymś jadalnym czy dekoracyjnym?
J

JacekDopytuje

Przy takim letnim baby shower bardzo ładnie wychodzą małe słoiczki z herbatą mrożoną do zaparzenia albo mini świeczki sojowe, ewentualnie woreczki z lawendą czy solą do kąpieli, bo nic się nie roztopi i całość można łatwo spiąć jasną wstążką oraz prostą etykietką z datą. Jeśli chcesz bardziej „ogrodowy” klimat, ślicznie wyglądają też małe sukulenty w jednakowych osłonkach — wolisz coś bardziej praktycznego czy dekoracyjnego?
K

KonradKomentuje

Przy takim letnim baby shower poszłabym w coś lekkiego i praktycznego, np. mały słoiczek z herbatą mrożoną do zaparzenia, sól do kąpieli albo mini świeczkę w jasnym słoiczku, bo to ładnie wygląda na stole i nic się nie rozpuści. Fajnie wypadają też małe woreczki z lawendą albo suszonymi kwiatami, przewiązane jasną wstążką i z prostą karteczką z podziękowaniem, wtedy całość wygląda spójnie i delikatnie. Przy budżecie 10–15 zł na osobę da się to spokojnie skompletować bez wrażenia przypadkowości, zwłaszcza jeśli wszystkie upominki będą w jednym stylu kolorystycznym. Chcesz bardziej pomysły praktyczne czy raczej typowo dekoracyjne?