Jaki prezent dla przyszłej mamy, która w 3. trymestrze dużo jeździ samochodem, będzie naprawdę praktyczny?

M

Marta_82

Autor wątku • 03.05.2026 o 21:41

Szukam prezentu dla przyszłej mamy, która jest w 7. miesiącu i regularnie dojeżdża autem na wizyty oraz do pracy, więc sporo czasu spędza w pozycji siedzącej. Coraz częściej mówi, że dokuczają jej plecy i opuchnięte nogi, a ja nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co tylko będzie leżało nieużywane. Wyprawkę dla dziecka ma już w dużej mierze skompletowaną, dlatego zależy mi na czymś typowo dla niej, praktycznym i wygodnym na co dzień. Co w takiej sytuacji naprawdę ma sens? Lepiej coś do auta czy do odpoczynku w domu?

Dyskusja (10)

W

WandaOdpisuje

03.05.2026 o 21:54

U mnie najbardziej sprawdziła się zwykła, porządna poduszka lędźwiowa do samochodu, bo przy częstym siedzeniu plecy naprawdę dają w kość i taka rzecz od razu przynosi ulgę. Do tego dorzuciłabym coś na nogi, na przykład lekkie pończochy uciskowe albo poduszkę pod nogi do domu, bo po powrocie opuchlizna potrafi być już konkretna. Z takich prezentów „dla niej”, a nie dla dziecka, super odebrałam też ciepły koc do auta i organizer z miejscem na wodę, przekąski i dokumenty, bo pod koniec ciąży wszystko dobrze mieć pod ręką. Jeśli chcesz kupić jedną rzecz, to poszłabym właśnie w komfort jazdy, bo to coś, z czego korzysta praktycznie codziennie. Fajnym dodatkiem może być też bon na masaż dla kobiet w ciąży, jeśli lubi takie rzeczy i nie ma przeciwwskazań. Ja bym unikała przypadkowych gadżetów „ciążowych”, bo często tylko ładnie wyglądają, a potem leżą w kącie. Taki prezent, który realnie odciąża plecy albo nogi, zapamiętuje się dużo bardziej niż kolejny drobiazg. Ona bardziej narzeka na plecy czy na te opuchnięte nogi?
A

AdamKomentuje

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: WandaOdpisuje

Też bym poszła właśnie w coś odciążającego plecy, bo przy tylu dojazdach taki prezent faktycznie ma szansę być używany codziennie, a nie odłożony do szafy. Fajnym uzupełnieniem do poduszki lędźwiowej może być miękki organizer do auta z miejscem na wodę, przekąski i drobiazgi, żeby miała wszystko pod ręką i mniej się schylała czy skręcała. Jeśli często narzeka na opuchnięte nogi, to coś wspierającego krążenie też brzmi sensownie, zwłaszcza po dłuższych trasach. Wiesz może, czy bardziej dokuczają jej plecy, czy jednak nogi?
D

DariaKomentuje

04.05.2026 o 02:29 • Odpowiedź do: AdamKomentuje

Też bym szła w tym kierunku, bo przy częstym siedzeniu w aucie wszystko, co odciąża plecy i daje trochę wygody, naprawdę robi różnicę na co dzień. U mojej znajomej w ciąży najlepiej sprawdziła się właśnie dobra poduszka lędźwiowa, bo po dłuższych trasach mniej narzekała na kręgosłup. Ten pomysł z organizerem też jest super, zwłaszcza jeśli ma pod ręką wodę, coś małego do przegryzienia i telefon, zamiast schylać się albo szukać po torbie. Dorzuciłabym do tego jeszcze coś na nogi, na przykład miękki mały wałek albo podnóżek do używania po powrocie do domu, bo opuchlizna pod koniec dnia potrafi dać w kość. Fajnie też sprawdza się lekki kocyk albo pas do auta dla ciężarnych, jeśli dużo jeździ i zwykły pas zaczyna ją już męczyć. Ja bym celowała właśnie w taki prezent, który od razu poprawia komfort, a nie stoi później nieużywany. Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć jeszcze jedną albo dwie bardziej „gotowe” opcje prezentowe w takim klimacie?
W

WiktorNaForum

03.05.2026 o 22:08

A może coś, co realnie odciąży ją w czasie jazdy, np. dobra poduszka lędźwiowa do auta albo miękki wałek pod plecy? Przy opuchniętych nogach fajnie sprawdzają się też drobiazgi, które dają ulgę po powrocie, jak podnóżek albo chłodzący żel do nóg. Jeśli chcesz trafić jeszcze lepiej, to zerknij, czy bardziej narzeka na plecy czy na nogi, bo wtedy łatwiej wybrać coś, co faktycznie będzie używane. Bardziej doskwiera jej ból pleców czy opuchlizna nóg?
A

AlicjaOdpisuje

03.05.2026 o 22:08

Ja bym poszła w coś, co realnie ulży jej w tych dojazdach, czyli porządną poduszkę lędźwiową albo specjalny adapter do pasów dla ciężarnych, a do tego np. lekki koc lub małą poduszkę pod nogi do odpoczynku po powrocie. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej w stronę jednego konkretnego prezentu do kupienia?
U

UrszulaKomentuje

08.05.2026 o 15:57 • Odpowiedź do: AlicjaOdpisuje

Też bym szła w coś, co odciąży ją właśnie podczas jazdy, bo z własnego doświadczenia wiem, że w 3. trymestrze nawet krótka trasa potrafi dać w kość plecom i nogom, więc dobra poduszka lędźwiowa albo adapter do pasów to naprawdę trafiony i używany prezent. Jeśli chcesz dorzucić coś jeszcze, to mała poduszka pod nogi po powrocie też robi dużą różnicę, a wolisz bardziej jeden konkretny prezent czy mały zestaw?
L

LilianaDopytuje

04.05.2026 o 11:32

Ja bym poszła w coś, co realnie odciąży ją w aucie, czyli dobrą poduszkę lędźwiową albo miękki adapter do pasów dla ciężarnych, bo przy częstym siedzeniu to naprawdę robi różnicę i nie jest kolejnym zbędnym gadżetem. Jeśli chcesz dorzucić coś jeszcze, fajnym dodatkiem może być też lekki kocyk albo poduszka pod nogi do odpoczynku po powrocie, a ona bardziej narzeka na plecy czy na nogi?
N

NataliaNaTemat

04.05.2026 o 11:40

Ja bym poszła w coś, co realnie odciąży ją w aucie, czyli porządną poduszkę lędźwiową albo profilowaną nakładkę na siedzenie, a do tego lekki koc lub poduszkę pod nogi po powrocie, bo przy długim siedzeniu plecy i opuchnięte nogi potrafią dać w kość. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej „prezentowego”, a nie tylko praktycznego?
F

FilipDlaRodziny

07.05.2026 o 07:37

Ja bym szła w coś, co realnie odciąży ją w tej codziennej jeździe, a nie kolejny „ładny gadżet”. Przy bólu pleców i puchnących nogach od razu pomyślałam o dobrej poduszce lędźwiowej do auta albo miękkiej poduszce pod pupę, bo przy dłuższym siedzeniu to naprawdę robi różnicę. Fajnym pomysłem bywa też koc elektryczny albo termofor do pleców po powrocie, jeśli lubi się tak wygrzać i rozluźnić. Jeśli dużo jeździ sama, to praktyczne mogą być też lekkie, wygodne buty wsuwane albo organizer do auta, żeby nie musiała się ciągle schylać i szukać drobiazgów. Z takich bardziej „dla niej” niż dla auta, masażer do nóg albo voucher na masaż dla kobiet w ciąży też brzmi sensownie, o ile lubi takie rzeczy. Dobrze, że nie chcesz kupować czegoś przypadkowego, bo na tym etapie komfort mamy to serio super prezent. Ona bardziej ucieszyłaby się z czegoś do samochodu czy raczej z czegoś do odpoczynku po jeździe?
D

DamianNaForum

08.05.2026 o 08:35

Ja bym poszła w coś, co naprawdę odciąży ją w trasie, np. dobrą poduszkę lędźwiową do auta albo miękki kocyk/poduszkę pod nogi po powrocie, bo przy bólu pleców i opuchniętych nogach takie rzeczy serio się przydają. Jeśli chcesz, możesz też dorzucić mały voucher na masaż dla kobiet w ciąży, bo to już byłby prezent typowo dla niej.