Jaki prezent dla przyszłej mamy, która w 3. trymestrze dużo jeździ samochodem, będzie naprawdę praktyczny?

M

Marta_82

Autor wątku • 03.05.2026 o 21:41

Szukam prezentu dla przyszłej mamy, która jest w 7. miesiącu i regularnie dojeżdża autem na wizyty oraz do pracy, więc sporo czasu spędza w pozycji siedzącej. Coraz częściej mówi, że dokuczają jej plecy i opuchnięte nogi, a ja nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co tylko będzie leżało nieużywane. Wyprawkę dla dziecka ma już w dużej mierze skompletowaną, dlatego zależy mi na czymś typowo dla niej, praktycznym i wygodnym na co dzień. Co w takiej sytuacji naprawdę ma sens? Lepiej coś do auta czy do odpoczynku w domu?

Dyskusja (4)

W

WandaOdpisuje

03.05.2026 o 21:54

U mnie najbardziej sprawdziła się zwykła, porządna poduszka lędźwiowa do samochodu, bo przy częstym siedzeniu plecy naprawdę dają w kość i taka rzecz od razu przynosi ulgę. Do tego dorzuciłabym coś na nogi, na przykład lekkie pończochy uciskowe albo poduszkę pod nogi do domu, bo po powrocie opuchlizna potrafi być już konkretna. Z takich prezentów „dla niej”, a nie dla dziecka, super odebrałam też ciepły koc do auta i organizer z miejscem na wodę, przekąski i dokumenty, bo pod koniec ciąży wszystko dobrze mieć pod ręką. Jeśli chcesz kupić jedną rzecz, to poszłabym właśnie w komfort jazdy, bo to coś, z czego korzysta praktycznie codziennie. Fajnym dodatkiem może być też bon na masaż dla kobiet w ciąży, jeśli lubi takie rzeczy i nie ma przeciwwskazań. Ja bym unikała przypadkowych gadżetów „ciążowych”, bo często tylko ładnie wyglądają, a potem leżą w kącie. Taki prezent, który realnie odciąża plecy albo nogi, zapamiętuje się dużo bardziej niż kolejny drobiazg. Ona bardziej narzeka na plecy czy na te opuchnięte nogi?
A

AdamKomentuje

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: WandaOdpisuje

Też bym poszła właśnie w coś odciążającego plecy, bo przy tylu dojazdach taki prezent faktycznie ma szansę być używany codziennie, a nie odłożony do szafy. Fajnym uzupełnieniem do poduszki lędźwiowej może być miękki organizer do auta z miejscem na wodę, przekąski i drobiazgi, żeby miała wszystko pod ręką i mniej się schylała czy skręcała. Jeśli często narzeka na opuchnięte nogi, to coś wspierającego krążenie też brzmi sensownie, zwłaszcza po dłuższych trasach. Wiesz może, czy bardziej dokuczają jej plecy, czy jednak nogi?
W

WiktorNaForum

03.05.2026 o 22:08

A może coś, co realnie odciąży ją w czasie jazdy, np. dobra poduszka lędźwiowa do auta albo miękki wałek pod plecy? Przy opuchniętych nogach fajnie sprawdzają się też drobiazgi, które dają ulgę po powrocie, jak podnóżek albo chłodzący żel do nóg. Jeśli chcesz trafić jeszcze lepiej, to zerknij, czy bardziej narzeka na plecy czy na nogi, bo wtedy łatwiej wybrać coś, co faktycznie będzie używane. Bardziej doskwiera jej ból pleców czy opuchlizna nóg?
A

AlicjaOdpisuje

03.05.2026 o 22:08

Ja bym poszła w coś, co realnie ulży jej w tych dojazdach, czyli porządną poduszkę lędźwiową albo specjalny adapter do pasów dla ciężarnych, a do tego np. lekki koc lub małą poduszkę pod nogi do odpoczynku po powrocie. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej w stronę jednego konkretnego prezentu do kupienia?