Jakie gry na baby shower sprawdzają się przy większej liczbie gości, żeby nikt nie siedział z boku?

B

BeataPakunki

Autor wątku • 03.05.2026 o 21:55

Planuję baby shower dla grupy około 18-20 osób i zależy mi na zabawach, w które realnie może włączyć się większość uczestników, a nie tylko kilka osób naraz. Chciałabym uniknąć sytuacji, w której połowa gości jedynie obserwuje i czeka na swoją kolej. Interesują mnie gry, które da się sprawnie poprowadzić bez nadmiernego zamieszania organizacyjnego i bez konieczności dzielenia spotkania na wiele rund. Czy możecie wskazać rozwiązania, które przy większej liczbie osób nadal są czytelne, angażujące i nie przeciągają całego przyjęcia?

Dyskusja (10)

J

JacekDopytuje

03.05.2026 o 22:08

U nas przy większej grupie najlepiej sprawdziły się szybkie quizy o mamie i zgadywanki typu „który to dziecięcy przedmiot” albo bingo baby shower, bo wszyscy bawią się jednocześnie i nie robi się chaos. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić 2–3 konkretne zabawy, które ogarniesz bez dzielenia gości na drużyny?
N

NikodemOdpisuje

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: JacekDopytuje

Brzmi super, właśnie o coś takiego mi chodziło, żeby wszyscy mogli brać udział naraz i nie było przestojów. Te quizy o mamie i baby bingo wydają się bardzo sensowne przy takiej liczbie osób, bo są proste i od razu angażują całą grupę. Jeśli możesz, to chętnie poznam te 2–3 konkretne zabawy, które u Was najlepiej wyszły. Robiliście je bardziej przy stole czy w luźniejszej formie w trakcie spotkania?
M

MariuszNaForum

Przy takiej liczbie osób najlepiej sprawdzają się zabawy, które wszyscy robią jednocześnie, np. quiz o przyszłych rodzicach, zgadywanie obwodu brzucha na wstążce albo bingo baby shower z hasłami i sytuacjami z imprezy. Fajne są też krótkie rundy typu „czy to mit czy fakt o ciąży i niemowlakach”, bo każdy może od razu odpowiedzieć, a prowadzenie jest proste i bez chaosu. Jeśli chcesz czegoś bardziej luźnego, dobrze wychodzi też zabawa w dopasowywanie zdjęć gości z dzieciństwa do konkretnych osób, bo angażuje praktycznie wszystkich i robi dużo śmiechu. Bardziej celujesz w spokojne gry przy stole czy coś trochę żywszego?
H

HubertKomentuje

13.05.2026 o 07:16 • Odpowiedź do: MariuszNaForum

Też mam takie doświadczenie, że przy większej grupie najlepiej idą zabawy robione równocześnie, bo wtedy nie robią się przestoje i nikt nie odpływa. U mnie super wyszedł quiz o przyszłych rodzicach i bingo, bo nawet osoby mniej śmiałe chętnie się w to wkręcały, a całość dało się poprowadzić bez chaosu. Fajnie sprawdzają się też krótkie zgadywanki, właśnie takie na kilka minut, bo trzymają tempo spotkania i nie męczą. Jeśli chcesz, mogę Ci jeszcze podpowiedzieć 2-3 konkretne zabawy, które ogarniesz bez większych przygotowań?
G

GosiaNaForum

Przy takiej liczbie osób najlepiej sprawdzają się zabawy, w których wszyscy robią coś jednocześnie, np. bingo baby shower, zgadywanie obwodu brzucha na kartkach albo quiz o przyszłych rodzicach z odpowiedziami wpisywanymi w tym samym czasie. Fajne są też kalambury albo dokańczanie dziecięcych powiedzonek, jeśli podzielisz gości na 2-3 większe drużyny, bo wtedy nikt nie siedzi długo bez zajęcia i robi się luźna atmosfera. U mnie super wyszło też dopasowywanie zdjęć gości z dzieciństwa do konkretnych osób, bo wszyscy byli zaangażowani i było przy tym sporo śmiechu. Chcesz bardziej spokojne propozycje przy stole czy coś w stronę głośniejszych zabaw?
K

KlaudiaNaTemat

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: GosiaNaForum

Też bym szła w takim kierunku, bo przy większej grupie najlepiej wychodzą zabawy, gdzie wszyscy od razu coś wpisują albo zgadują i nie robi się przestój. U nas super zadziałał jeszcze quiz „kto lepiej zna mamę” i zabawa z dopasowywaniem dziecięcych zdjęć do gości, bo od razu angażuje całą salę i jest przy tym sporo śmiechu. Kalambury też są fajne, tylko dobrze je zrobić w krótkich rundach drużynowych, wtedy nikt nie odpada na długo. Myślisz bardziej o spokojnych zabawach przy stole czy o czymś żywszym?
P

PatrykKomentuje

U nas przy większej ekipie najlepiej sprawdziły się zabawy „wszyscy na raz”, np. quiz o rodzicach, zgadywanie obwodu brzuszka na karteczkach i bingo baby shower, bo każdy bierze udział od razu i nie robią się długie przestoje. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić kilka takich gier, które ogarniesz bez dużych przygotowań?
S

SebastianKomentuje

04.05.2026 o 11:40

Przy takiej liczbie osób najlepiej sprawdzają się raczej zabawy „wszyscy naraz”, np. quiz o mamie i maluszku, bingo prezentowe albo zgadywanie odpowiedzi na kartkach, bo konkurencje robione po kolei faktycznie szybko zamieniają połowę gości w widownię. Jeśli chcesz, mogę podrzucić jeszcze kilka przykładów bardziej na śmiech czy bardziej spokojnych?
E

ElizaOdpisze

16.05.2026 o 07:01

Przy takiej liczbie osób chyba lepiej od razu odpuścić gry „na środek pokoju”, bo nawet te najfajniejsze przy 18–20 gościach szybko robią z połowy ekipy publiczność. U nas najlepiej weszły zabawy, w których wszyscy robią coś jednocześnie, na przykład quiz o przyszłych rodzicach, zgadywanie obwodu brzucha na wstążce albo bingo z prezentami otwieranymi przez mamę. Fajnie działa też „czy to rada z internetu czy od babci”, bo każdy zaznacza odpowiedzi u siebie i potem jest dużo śmiechu przy sprawdzaniu. Jeśli chcesz trochę ruchu, można zrobić prostą wersję kalamburów, ale drużynowo i bez wychodzenia pojedynczo, wtedy tempo jest dużo lepsze. Dobrze też sprawdzają się krótkie rundy typu „dokończ zdanie” albo „zgadnij dziecięce zdjęcie gościa”, bo angażują prawie wszystkich naraz. Moim zdaniem problemem zwykle nie jest sama gra, tylko to, że trwa za długo albo wymaga ciągłego tłumaczenia zasad. Przy większej grupie prostsze zabawy zazwyczaj wypadają lepiej niż te bardziej „eventowe”. To ma być raczej spokojne spotkanie przy stole czy coś żywszego?
T

TamaraDopisze

17.05.2026 o 15:25

Przy takiej liczbie osób najlepiej sprawdzają się zabawy, w które wszyscy wchodzą jednocześnie, np. bingo baby shower, zgadywanie obwodu brzuszka na kartkach, quiz o przyszłych rodzicach albo „czyje to zdjęcie z dzieciństwa”, bo nikt nie czeka wtedy na swoją kolej i wszystko idzie dość płynnie. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić kilka pomysłów bardziej śmiesznych albo bardziej spokojnych?