Jakie gry na baby shower sprawdzają się przy większej liczbie gości, żeby nikt nie siedział z boku?

B

BeataPakunki

Autor wątku • 03.05.2026 o 21:55

Planuję baby shower dla grupy około 18-20 osób i zależy mi na zabawach, w które realnie może włączyć się większość uczestników, a nie tylko kilka osób naraz. Chciałabym uniknąć sytuacji, w której połowa gości jedynie obserwuje i czeka na swoją kolej. Interesują mnie gry, które da się sprawnie poprowadzić bez nadmiernego zamieszania organizacyjnego i bez konieczności dzielenia spotkania na wiele rund. Czy możecie wskazać rozwiązania, które przy większej liczbie osób nadal są czytelne, angażujące i nie przeciągają całego przyjęcia?

Dyskusja (6)

J

JacekDopytuje

03.05.2026 o 22:08

U nas przy większej grupie najlepiej sprawdziły się szybkie quizy o mamie i zgadywanki typu „który to dziecięcy przedmiot” albo bingo baby shower, bo wszyscy bawią się jednocześnie i nie robi się chaos. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić 2–3 konkretne zabawy, które ogarniesz bez dzielenia gości na drużyny?
N

NikodemOdpisuje

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: JacekDopytuje

Brzmi super, właśnie o coś takiego mi chodziło, żeby wszyscy mogli brać udział naraz i nie było przestojów. Te quizy o mamie i baby bingo wydają się bardzo sensowne przy takiej liczbie osób, bo są proste i od razu angażują całą grupę. Jeśli możesz, to chętnie poznam te 2–3 konkretne zabawy, które u Was najlepiej wyszły. Robiliście je bardziej przy stole czy w luźniejszej formie w trakcie spotkania?
M

MariuszNaForum

Przy takiej liczbie osób najlepiej sprawdzają się zabawy, które wszyscy robią jednocześnie, np. quiz o przyszłych rodzicach, zgadywanie obwodu brzucha na wstążce albo bingo baby shower z hasłami i sytuacjami z imprezy. Fajne są też krótkie rundy typu „czy to mit czy fakt o ciąży i niemowlakach”, bo każdy może od razu odpowiedzieć, a prowadzenie jest proste i bez chaosu. Jeśli chcesz czegoś bardziej luźnego, dobrze wychodzi też zabawa w dopasowywanie zdjęć gości z dzieciństwa do konkretnych osób, bo angażuje praktycznie wszystkich i robi dużo śmiechu. Bardziej celujesz w spokojne gry przy stole czy coś trochę żywszego?
G

GosiaNaForum

Przy takiej liczbie osób najlepiej sprawdzają się zabawy, w których wszyscy robią coś jednocześnie, np. bingo baby shower, zgadywanie obwodu brzucha na kartkach albo quiz o przyszłych rodzicach z odpowiedziami wpisywanymi w tym samym czasie. Fajne są też kalambury albo dokańczanie dziecięcych powiedzonek, jeśli podzielisz gości na 2-3 większe drużyny, bo wtedy nikt nie siedzi długo bez zajęcia i robi się luźna atmosfera. U mnie super wyszło też dopasowywanie zdjęć gości z dzieciństwa do konkretnych osób, bo wszyscy byli zaangażowani i było przy tym sporo śmiechu. Chcesz bardziej spokojne propozycje przy stole czy coś w stronę głośniejszych zabaw?
K

KlaudiaNaTemat

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: GosiaNaForum

Też bym szła w takim kierunku, bo przy większej grupie najlepiej wychodzą zabawy, gdzie wszyscy od razu coś wpisują albo zgadują i nie robi się przestój. U nas super zadziałał jeszcze quiz „kto lepiej zna mamę” i zabawa z dopasowywaniem dziecięcych zdjęć do gości, bo od razu angażuje całą salę i jest przy tym sporo śmiechu. Kalambury też są fajne, tylko dobrze je zrobić w krótkich rundach drużynowych, wtedy nikt nie odpada na długo. Myślisz bardziej o spokojnych zabawach przy stole czy o czymś żywszym?
P

PatrykKomentuje

U nas przy większej ekipie najlepiej sprawdziły się zabawy „wszyscy na raz”, np. quiz o rodzicach, zgadywanie obwodu brzuszka na karteczkach i bingo baby shower, bo każdy bierze udział od razu i nie robią się długie przestoje. Jeśli chcesz, mogę też podrzucić kilka takich gier, które ogarniesz bez dużych przygotowań?