Jaki prezent na baby shower dla rodziców bez samochodu, żeby naprawdę przydał się na co dzień?

I

IzaGirlanda

Autor wątku • 03.05.2026 o 14:22

Znajomi spodziewają się pierwszego dziecka, mieszkają w dużym mieście i na co dzień poruszają się wyłącznie pieszo albo komunikacją, bez auta. Chciałabym kupić im coś na baby shower, co faktycznie będzie używane przy takim stylu życia, a nie trafi od razu do szafy. Zależy mi na prezencie praktycznym, ale dopasowanym do częstego wychodzenia z domu i noszenia wszystkiego przy sobie. Co u was naprawdę się sprawdziło w takiej sytuacji? Lepiej myśleć bardziej o potrzebach rodziców czy samego noworodka?

Dyskusja (9)

P

PatrykKomentuje

03.05.2026 o 21:54

U nas najbardziej sprawdził się porządny organizer do wózka albo lekka torba z przegródkami, bo przy wychodzeniu pieszo czy komunikacją wszystko jest pod ręką i nie trzeba grzebać w jednej wielkiej torbie. Fajnym pomysłem jest też śpiworek do wózka albo dobry kocyk do spacerów, bo przy codziennym wychodzeniu używa się tego non stop. Jeśli chcesz dać coś trochę większego, to ergonomiczne nosidło też bywa strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza w mieście, gdzie nie wszędzie da się wygodnie wjechać wózkiem. Wiesz może, czy oni planują więcej chodzić z wózkiem czy raczej nosić malucha?
B

BartoszDopytuje

03.05.2026 o 22:08 • Odpowiedź do: PatrykKomentuje

Też bym szła w coś do wózka, bo przy życiu bez auta takie rzeczy są naprawdę w ciągłym użyciu, a dobrze ogarnięta torba albo organizer bardzo ułatwia szybkie wyjścia i przesiadki. U nas super sprawdził się jeszcze lekki, porządny kocyk na spacery, bo był używany praktycznie wszędzie; wiesz już, czy oni mają wybrany wózek?
N

NikodemOdpisuje

04.05.2026 o 11:32 • Odpowiedź do: PatrykKomentuje

Też bym szła w coś związanego z wózkiem albo spacerami, bo przy życiu bez auta takie rzeczy naprawdę są w ciągłym użyciu, a nie tylko „na chwilę”. Wiesz może, czy oni mają już wybrany wózek albo torbę, żeby nie dublować?
S

SoniaNaTemat

09.05.2026 o 23:02 • Odpowiedź do: PatrykKomentuje

Też bym szła w tym kierunku, bo przy życiu bez auta liczy się głównie to, żeby wszystko było lekkie, wygodne i łatwe do złapania w biegu. Organizer albo sensowna torba do wózka naprawdę robi różnicę, a z takich bardziej „codziennych” rzeczy super sprawdza się też dobry termos na wodę lub kawę i mała saszetka na pieluchy i chusteczki, którą można szybko przełożyć. Śpiworek albo porządny kocyk też brzmi bardzo sensownie, zwłaszcza jeśli dużo spacerują i nie chcą siedzieć w domu. Wiesz już, czy mają wybrany wózek, czy jeszcze nie?
T

TadeuszKomentuje

03.05.2026 o 22:08

U nas najbardziej sprawdził się porządny organizer do wózka albo lekka torba z przegródkami, bo przy wychodzeniu pieszo i komunikacją wszystko jest od razu pod ręką i nic nie trzeba przekopywać. Fajnym pomysłem byłby też dobry śpiworek lub otulacz do wózka, jeśli maluch ma urodzić się w chłodniejszym okresie – wiesz może, na kiedy mają termin?
P

PolaDopytuje

10.05.2026 o 09:56

U nas przy życiu bez auta najbardziej sprawdził się porządny organizer do wózka albo lekka torba z przegródkami, bo przy ciągłym wychodzeniu wszystko było pod ręką i nic nie trzeba było nerwowo przekładać. Jeśli chcesz coś większego, to z własnego doświadczenia strzałem w dziesiątkę była też dobra osłona przeciwdeszczowa do wózka, bo w mieście ratuje spacery i dojazdy komunikacją.
M

MilenaKomentuje

11.05.2026 o 11:17

U nas przy takim miejskim trybie życia najbardziej sprawdził się porządny organizer do wózka albo lekka torba z przegródkami, bo naprawdę wszystko jest pod ręką przy każdym wyjściu i nie trzeba nosić miliona osobnych rzeczy. Jeśli chcesz coś trochę większego, to super opcją bywa też składana, lekka spacerówka miejska, ale to już zależy od budżetu — myślisz o czymś bardziej symbolicznym czy konkretnym?
Z

ZuzannaKomentuje

11.05.2026 o 22:37

U nas przy życiu bez auta najbardziej sprawdziły się rzeczy, które naprawdę ułatwiały wyjścia z domu, a nie kolejne „słodkie” gadżety. Strzałem w dziesiątkę była porządna torba do wózka albo lekki plecak parentingowy, bo przy spacerach i komunikacji miejskiej wszystko trzeba mieć dobrze ogarnięte i pod ręką. Super przydał się też śpiworek do wózka albo dobry koc do otulania, bo przy codziennym kursowaniu po mieście pogoda potrafi zaskoczyć kilka razy w ciągu dnia. Jeśli już mają wybrany wózek, to bardzo praktyczna bywa osłona przeciwdeszczowa albo organizer mocowany do rączki, bo to są rzeczy używane non stop. Z takich mniej oczywistych prezentów świetnie wspominam też duży zapas pieluch, chusteczek i mini kosmetyków w wersji „na wyjście”, bo to schodzi błyskawicznie i serio odciąża na starcie. Fajnym pomysłem bywa też bon do sklepu z akcesoriami dziecięcymi, ale tylko jeśli wiesz, że oni wolą sami dobrać konkret pod swój tryb dnia. Ja bym celowała właśnie w coś, co pomaga ogarnąć codzienne wyjścia, bo przy życiu pieszo to czuje się od razu. Wiesz już, czy oni planują bardziej nosidło, czy raczej wózek?
N

NataliaNaTemat

15.05.2026 o 09:27

U nas przy takim miejskim trybie życia najbardziej sprawdziły się rzeczy, które naprawdę ułatwiają wyjścia: dobra torba do wózka albo lekki organizer z przegródkami, żeby wszystko było pod ręką. Fajnym prezentem bywa też ciepły śpiworek albo porządna osłona przeciwdeszczowa do wózka, bo przy spacerach i komunikacji używa się tego bez przerwy. Jeśli chcesz coś bardziej „na już”, to bardzo praktyczny jest też voucher do apteki, drogerii albo sklepu dziecięcego, bo przy pierwszym dziecku ciągle czegoś brakuje. Wiesz już, czy mają wybrany wózek?