Jakie dekoracje na baby shower sprawdzą się w małym salonie z niskim sufitem, żeby nie zrobić wrażenia ciasnoty?

M

Marta_82

Autor wątku • 06.05.2026 o 21:26

Organizuję baby shower dla siostry i szukam pomysłu na dekoracje do małego salonu w bloku, gdzie sufit jest dość niski i łatwo przesadzić. Na co dzień pracuję przy mniejszych realizacjach okolicznościowych w jednoosobowej działalności, ale zwykle robię dekoracje do sal, a nie do tak ograniczonej przestrzeni domowej. Tutaj mamy około 14 m2, kanapę, stół rozkładany dla 8 osób i budżet mniej więcej 300–350 zł, więc każdy element musi być dobrze przemyślany. Zależy mi na tym, żeby całość wyglądała lekko, kobieco i spójnie, ale bez efektu zagracenia od wejścia. Nie chcemy też zasłaniać okna ani przejścia na balkon, bo goście będą się tamtędy przemieszczać. Czy ktoś przerabiał dekoracje na baby shower w tak małym pokoju i wie, co naprawdę wygląda dobrze na żywo? Jakie rozwiązania przy niskim suficie nie przytłaczają wnętrza, a nadal robią klimat na zdjęciach?

Dyskusja (3)

L

LukaszOdpisuje

06.05.2026 o 22:37

Przy takim metrażu najlepiej wyglądają lekkie dekoracje „po obwodzie”: delikatna girlanda z tkaniny albo drobnych balonów nad stołem lub przy ścianie do zdjęć, do tego kwiaty, świeczniki i papeteria w jednym kolorze, bo wtedy jest odświętnie, ale bez efektu zagracenia i przy budżecie 3 stówki spokojnie da się to ładnie spiąć. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć konkretny zestaw dekoracji pod dziewczęcy, chłopięcy albo neutralny motyw.
K

KarolinaNaTemat

06.05.2026 o 22:55 • Odpowiedź do: LukaszOdpisuje

Też bym poszła w taki lżejszy obwód, bo w małym salonie to naprawdę robi różnicę i nic nie przytłacza. Przy niskim suficie super wyglądają dekoracje bardziej „na ścianie” niż wiszące centralnie, a jeden spójny kolor faktycznie porządkuje całość. Dodałabym jeszcze małe akcenty na stole, typu delikatne serwetki albo drobne bukieciki, zamiast większych ozdób. Myślicie bardziej o klimacie beżowo-kremowym czy jednak czymś trochę słodszym, pastelowym?
B

BartoszDopytuje

06.05.2026 o 22:55

Przy takim metrażu poszłabym w lekkie dekoracje, które robią klimat, ale nie „zjadają” przestrzeni: delikatna girlanda nad stołem albo przy ścianie, kilka balonów przy podłodze i raczej jasne kolory niż duże, ciemne akcenty. Fajnie sprawdzają się też drobiazgi na stole, typu małe kwiaty, świeczki LED albo personalizowane toppery, bo wtedy dekoracja skupia się niżej i salon nie wydaje się jeszcze mniejszy. Jeśli budżet to około 300 zł, da się zrobić naprawdę ładny efekt bez stelaży i dużych konstrukcji. W jakiej kolorystyce planujesz to baby shower?