Jaki prezent dla przyszłej mamy po długich staraniach o ciążę, żeby był taktowny i naprawdę trafiony?

A

AniaBabyShower

Autor wątku • 26.04.2026 o 19:53

Szukam pomysłu na prezent dla bliskiej osoby, która jest w 5. miesiącu ciąży po kilku latach starań i chciałabym podejść do tego bardzo delikatnie. To nie jest typowy baby shower, tylko kameralne spotkanie w gronie 4 osób, więc zależy mi na czymś bardziej osobistym niż śmiesznym czy „obowiązkowym”. Przyszła mama ma 33 lata, pracuje w biurze rachunkowym na umowie o pracę i raczej lubi spokojne, praktyczne rzeczy niż gadżety. Budżet mamy mniej więcej 200–300 zł, ale nie chciałabym kupić czegoś, co będzie wyglądało zbyt oficjalnie albo zbyt „dzieciowo”. Nie chcę też iść w ubranka, zabawki ani rzeczy typowo do szpitala, bo to już częściowo ma ogarnięte. Zastanawiam się, co w takiej sytuacji będzie odebrane ciepło, ale bez przekraczania granic i bez przypominania o całej trudnej drodze do ciąży. Czy ktoś wybierał już prezent dla przyszłej mamy w podobnej sytuacji i może podpowiedzieć, co naprawdę okazało się dobrym wyborem?

Dyskusja (1)

R

RafalNaForum

26.04.2026 o 22:40

Ja bym poszła w coś ciepłego i bardziej dla niej niż dla samego dziecka, np. ładny szlafrok, miękki koc albo voucher na delikatny masaż dla kobiet w ciąży, jeśli lubi takie spokojne przyjemności. Po długich staraniach często bardziej wzrusza coś, co pokazuje troskę i daje oddech, niż typowo „ciążowy” gadżet. Fajnym dodatkiem może być też osobista kartka z kilkoma szczerymi słowami, bo przy takiej historii to naprawdę ma znaczenie. Wiesz może, czy bardziej ucieszyłaby się z czegoś praktycznego czy jednak takiego bardziej emocjonalnego?