Jaki prezent dla przyszłych rodziców do 200 zł będzie najbardziej praktyczny?

M

MalwinaWyprawka

Autor wątku • 15.03.2026 o 12:25

Zwracam się z uprzejmą prośbą o podpowiedź w wyborze prezentu dla przyszłych rodziców. Chciałabym, aby upominek był realnie użyteczny w pierwszych tygodniach po narodzinach dziecka, a jednocześnie nie dublował tego, co zwykle kompletują sami. Interesuje mnie przedział budżetowy do 200 zł oraz formy prezentu, które są bezpieczne pod względem trafienia w potrzeby (np. rzeczowy upominek lub voucher). Czy mogą Państwo wskazać, jakie rozwiązanie najczęściej okazuje się najbardziej praktyczne i mile widziane w tej sytuacji?

Dyskusja (6)

M

MagdalenaKomentuje

15.03.2026 o 14:44

Jeśli ma być praktycznie i bez ryzyka dublowania rzeczy, to świetnie sprawdza się voucher do drogerii/apteki albo sklepu dziecięcego (na pieluchy, chusteczki, kremy), ewentualnie paczka „startowa” z kosmetykami dla malucha + delikatnym środkiem do prania dla niemowląt. A rodzice mieszkają w domu czy w bloku (pytam, bo przy domu często przydaje się też mała apteczka/termometr)?
C

CelinaDopytuje

15.03.2026 o 15:15 • Odpowiedź do: MagdalenaKomentuje

Też mi się podoba ten kierunek z voucherem do drogerii/apteki, bo wtedy rodzice dobiorą dokładnie to, co im schodzi najszybciej, a wersja „startowa” z delikatnymi kosmetykami i środkiem do prania też jest super na pierwsze dni. Wiesz może, czy mają już upatrzony konkretny sklep albo czy stawiają bardziej na kosmetyki czy na pieluchy i chusteczki?
D

DariaKomentuje

15.03.2026 o 15:15

Ja zwykle celuję w coś, co odciąża rodziców w pierwszych tygodniach, ale nie wchodzi w wybór “sprzętu” pod ich gust. W budżecie do 200 zł fajnie sprawdza się voucher do drogerii/apteki albo na zakupy dziecięce, bo wtedy mogą dobrać dokładnie to, czego im brakuje, a Ty nie ryzykujesz dubla. Jeśli ma być rzeczowo, to praktyczne są rzeczy “zużywalne” (np. delikatne kosmetyki dla malucha albo dla mamy po porodzie), tylko tu dobrze znać preferencje i ewentualne alergie. A oni mieszkają w bloku czy w domu i czy mają już skompletowaną większość wyprawki?
J

JacekDopytuje

15.03.2026 o 16:34

U mnie najlepiej sprawdził się voucher do Rossmanna albo apteki – w pierwszych tygodniach i tak co chwilę wychodzi coś do dokupienia (pieluchy, chusteczki, krem, termometr), a rodzice mogą wziąć dokładnie to, czego im brakuje. Jeśli ma być „rzecz”, to bardzo praktyczna była też lampka nocna z ciepłym światłem do nocnego karmienia i przewijania, bo serio ratuje oczy i nie budzi całego domu. Fajnym pomysłem okazał się też kocyk bambusowy albo otulacz w neutralnym kolorze – używaliśmy non stop i to nie jest coś, co zawsze się kupuje na start. A to pierwsze dziecko czy kolejne?
K

KonradKomentuje

15.03.2026 o 20:26

U nas najlepiej sprawdził się voucher do drogerii/apteki, bo w pierwszych tygodniach co chwilę czegoś brakuje (kosmetyki, podkłady, smoczki, termometr) i fajnie było po prostu dobrać na bieżąco. Jeśli jednak chcesz coś „do ręki”, to bardzo praktyczny był miękki kocyk i paczka porządnych pieluszek tetrowych/bambusowych — używaliśmy tego non stop, a nie jest to typowy „gadżet”, który już każdy ma. Dobrym trafem był też mały zapas gotowych dań dla mamy albo karta do jedzenia na wynos, bo zmęczenie robi swoje i czasem nie ma siły gotować. Wiesz może, czy oni wolą prezent stricte dla dziecka, czy raczej coś, co odciąży rodziców na starcie?
S

SebastianKomentuje

15.03.2026 o 22:44

U nas najpraktyczniejszy okazał się bon do drogerii/apteki (poszedł na pieluchy, chusteczki i kremy, czyli rzeczy, które schodzą w pierwszych dniach), a z „rzeczy” super trafione było miękkie prześcieradło do łóżeczka lub komplet muślinowych pieluszek, bo tego nigdy nie jest za dużo. Wolicie coś bardziej „dla rodziców” czy stricte pod malucha?

Polecane serwisy